Hösten kom nästan en månad tidigare

September bjöd på en ovanligt het start, men sedan var det normalt och något torrt väder i Uppsala.

Tre veckor in i september förvandlades sommar till höst, nästan en månad tidigare än förra året.

Tre veckor in i september förvandlades sommar till höst, nästan en månad tidigare än förra året.

Foto: Cornelia Edblad/UNT arkiv

Uppsala kommun2019-10-03 20:01

Kallast var det på måndagsnatten den 23 september med 0,9 minusgrader. Då hade sommaren precis lämnat över till hösten, vilket ur metereologiskt perspektiv innebär fem dagar i rad med en medeltemperatur under 10 grader.

De senaste tre åren har hösten i Uppsala infallit i oktober, berättar Moa Hallberg, meteorolog på SMHI i Norrköping. Men i år kom hösten tidigare och inföll den 22 september, dagen innan höstdagjämningen då natten och dagen är lika långa.

– Höstens normala ankomst i Uppsala är faktiskt 22 september. Förra året blev det höst den 18 oktober och åren innan 4 och 1 oktober, säger Moa Hallberg.

Inledningen av månaden blev varmare än normalt. Första september var sista dagen på den veckolånga och något ovanliga värmebölja som överraskade Uppsalaborna i slutet av augusti. Den söndagen var det så varmt som 27,2 grader, vilket är den varmaste septemberdagen i Uppsala sedan 1968 då 27,8 grader uppmättes. 

I övrigt var september en ganska normal månad vädermässigt. Medeltemperaturen var 12,0 grader, det är 0,6 grader varmare än medelvärdet 11,4 grader, som baseras på mätningar vid Uppsala universitet under perioden 1961–1990. 

September är en höstmånad och tre av fyra år uppträder den första höststormen i september, enligt SMHI. Men vindmässigt har inte månaden varit blåsigare än normalt, även om vi är många cyklister som fått kämpa i ovälkommen motvind både till och från jobbet.

I Sverige som helhet var det soligare än normalt i september. Men hur många soltimmar Uppsala hade kan inte SMHI svara på.

– Nej, det finns bara 19 mätstationer för soltimmar i Sverige och Uppsala är inte en av dem, säger Moa Hallberg.

Regn har vi också haft i september, men med tanke på grundvattennivåerna hade kanske många hoppats på mer av den varan.

– September har varit lite torrare än normalt och Uppsala har bara haft 75 procent av normalt nederbörd, säger Moa Hallberg.

Totalt regnade det 43,9 millimeter jämfört med medelvärdet för åren 1836–1990 som är 54,5 millimeter. De största regnmängderna kom de första septemberveckorna, men månadens regnigaste dag blev måndagen den 30 september då 10,8 millimeter regn föll.

I östra Sveland och Uppsala är nivåerna i de stora grundvattenmagasinen just nu mycket under det normala. Enligt SGU, Sveriges geologiska undersökning, i Uppsala behövs betydligt större nederbördsmängder än normalt under flera månader för att få en normal grundvattensituation.

Så här var vädret i Uppsala i september.
Så här var vädret i Uppsala i september.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!