Det var i samband med skogsbränderna som härjade sommaren 2018, som tanken föddes om att skaffa in drönare till brandförsvaret i Uppsala.
– Tanken är att få en bättre överblick framförallt vid större skogsbränder, men även vid vanliga bränder. Det ger en bättre lägesbild för oss som står längre bak och tar beslut om taktik vid insatser.
Det säger Fredrik Nilsson, brandingenjör på Uppsala brandförsvar och en av drönarpiloterna vid insatser. Tanken med drönarna, som började testas för drygt ett år sedan, är att de alltid ska finnas tillgängliga vid utryckningar, men att det först på plats bestäms om bevakningen behövs.
– Det finns en del regler att förhålla sig till, beroende på var man flyger. Vi hade en drönare uppe när det brann i Gottsunda kyrka nyligen, det var till stor hjälp, säger Fredrik Nilsson.
På vilket sätt hjälpte den?
– Vi kunde med hjälp av värmekamera se hur branden spridit sig bakom ytterfasaden. I stället för att riva upp allt så kunde vi se utifrån var det var varmare och rädda så mycket som möjligt av byggnaden.
Just den drönaren tillhörde polisen, men de brandförsvaret har är likadana.
Drönare används redan av andra brandförsvar i Sverige och i Uppsala har man fattat beslut om att behålla farkosterna, då de bevisat sin nytta för personalen.
– Vi har inte använt dem så mycket än, med tanke på att förra sommaren var "bra", rent skogsbrandsmässigt. Men vi är alla överens om att det hade gjort nytta om vi haft drönare sommaren 2018, säger Fredrik Nilsson.