Hård kritik mot Artdatabankens ledning

SLU sätter nu in externa åtgärder vid Artdatabanken i Uppsala för att stävja arbetsmiljöproblem. Äntligen, säger facken, som riktar hård kritik mot ledningen.

Lena Sundin Rådström är chef för Artdatabanken.

Lena Sundin Rådström är chef för Artdatabanken.

Foto: UNT arkiv/Niklas Skeri

Uppsala kommun2019-12-12 07:00

Artdatabanken vid Sveriges lantbruksuniversitet, SLU, i Uppsala är navet i den svenska naturvården. Med sina verktyg som Artfakta, Artportalen, rödlistan och Nationalnyckeln spelar Artdatabanken en avgörande roll för myndigheter, företag, och den naturvårdsintresserade allmänheten.

Men nyligen kunde vi rapportera om ekonomisk motvind som tvingat fram personalminskningar inom Artdatabanken med cirka tio procent. 

Nu visar det sig att processen kring vilka som fått lämna sitt jobb orsakat stor intern turbulens och att kritik mot Artdatabankens ledning kommit upp till ytan.  

Tidningen har talat med källor inom Artdatabanken som beskriver att de saknar förtroende för hur verksamheten styrs. Flera ger bilden av att biologisk expertis får stå tillbaka i antal och i inflytande, medan sådant som administration och IT fått växa och antalet chefer och konsulter blivit fler.

– I dag vet många chefer här inget om biologi. Det finns ett jätteglapp till den övriga personalen, säger en anställd som samtidigt vill understryka värdet av Artdatabanken och dess uppdrag för Sverige och EU.

En annan källa uttalar stor oro för framtiden. Artdatabanken får inte så mycket gjort som den borde och inte i tillräcklig hastighet.

– Det finns en klar risk att anslags- och uppdragsgivare ser att det produceras för lite och tappar tålamodet, säger källan. 

Nedskärningen innebar att bland annat flera konsulenter, det vill säga personal med biologiska kunskaper, sagts upp. Den av dem som varit anställd kortast tid anställdes för drygt 12 år sedan. Övriga anställdes 2002 eller tidigare. 

– Ledningen har inte kunnat förklara varför just de här personerna fått gå, men de är alla personer som vågat kritisera ledningen, säger en anställd. 

Fackförbunden Saco och ST stämmer in i kritiken mot uppsägningsprocessen. De säger sig också vara väl bekanta med att anställda mår dåligt och att ledningen ifrågasätts. 

Enligt Lars Lundqvist, mångårig ordförande i SLU:s Saco-råd, är Artdatabankens arbetsmiljöproblem långt ifrån nya, men har eskalerat med uppsägningsprocessen, som han menar var unik.

– Jag har aldrig sett något liknande. Ledningen utgick inte från vilka arbetsuppgifter som behövde tas bort, utan sade bara att de här personerna inte längre behövdes, säger han.

Efter att flera lokala förhandlingar slutat i oenighet skrev dock facken i centrala förhandlingar under protokollet om vilka som skulle få lämna sina jobb.

Skyddsombud på Artdatabanken är Johan Liljeblad. 

– Så klart finns varierande bilder. Men i år har många mått dåligt, även bland dem som inte direkt berörts av neddragningarna, säger han. 

Just den processen hade kunnat hanteras bättre, menar Johan Liljeblad.  

– Ledningens argument för vilka som skulle få sluta har varit svaga. Det går inte att säga annat.

Chefen för Artdatabanken, Lena Sundin Rådström, slår dock i från sig kritiken. Hon tycker i stället att fler i personalen borde kunna lyfta blicken för att få en bredare bild. 

– Den enskilda medarbetaren har sitt perspektiv, medan jag som chef måste se till helheten. Här behövs en bra dialog. 

Brister i arbetsmiljön har varit en återkommande fråga, påpekar hon som ser flera orsaker till det. En är att organisationen ytterst är politiskt styrd, och att beslut i riksdag och regering tvingat fram snabba anpassningar i storlek och i inriktning, exempelvis ett ökat digitalt fokus.

Men det finns också en kultur som Lena Sundin Rådström menar att Artdatabanken behöver arbeta med. 

– Vi måste bli en lärande organisation och vara förlåtande mot varandra. Det är något vi saknar. Man måste se den goda intentionen,  i dag ser många saker med kritiska ögon först. Och man sitter i sjävbedrägeriets bur, där man ser och hör det som stämmer med den egna bilden, men inte det som går emot.   

Gäller inte det dig också?

– Jo, förstås, men det är jag medveten om och reflekterar över det. 

De som sagts upp under årets nedskärning har endast haft generella kunskaper och arbetsuppgifter som kan utföras av andra anställda, hävdar Lena Sundin Rådström. Och det är fel att påstå att biologisk expertkunskap får stå tillbaka för växande administration, IT och fler kommunikatörer, menar hon.  

– Vi har jobbat hårt för att öka intäkterna och behålla expertisen. Det är olyckligt att inte alla ser det, säger Lena Sundin Rådström. 

På grund av turbulensen inom Artdatabanken har SLU nu beslutat om en extern arbetsmiljökartläggning.

–  Vi kände att vi var tvungna att göra något. Vi har förstått att det finns kritik. Hur utbredd den är ska vi ska ta reda på nu, säger Torleif Härd, dekan på NJ-fakulteten dit Artdatabanken hör. 

Vad säger du om fackets kritik mot arbetsgivarens agerande?

– Att allt har skett på det sätt som det ska. 

Är du nöjd med Artdatabanken?

–  Ja, mycket.

Lars Lundqvist vid Saco välkomnar kartläggningen.

– Äntligen. Konflikten har gått långt och det brister i förtroende på båda sidor. Jag hoppas att den visar var problemen på Artdatabanken sitter. 

Det här är Artdatabanken

Det här gör Artdatabanken

På Artdatabanken arbetar i dag ungefär 90 anställda. Budgeten för 2018 låg på över 140 miljoner kronor, vilket minskats med tio procent i år efter neddragningar i anslagen från Naturvårdsverket.

Bland Artdatabanken uppdrag finns att samla in och lagra data om svensk biologisk mångfald och genomföra regeringsuppdraget Svenska artprojektet med Artfakta och Nationalnyckeln. Artprojektet finansieras med 70 miljoner kronor per år av regeringen.

Källa: www.artdatabanken.se

Karta: ArtDatabanken SLU
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!