I dag slåss vi i blindo mot spridningen av det nya coronaviruset när det gäller utbredningen av smittan. Vi vet inte hur många i samhället som är smittade.
– Det kan vara 50 000. Det kan vara 300 000. Vi vet inte, säger Tove Fall, professor i molekylär epidemiologi vid Uppsala universitet.
I ett initiativ med flera forskare från Stockholm uppmanar hon nu till att storskalig testning ska utföras på universitetens forskningslaboratorier. På söndagen presenterade forskarna sina idéer i en debattartikel i Dagens nyheter.
– Tusentals personer i veckan skulle kunna testas. På så sätt får sjuka veta att de ska stanna hemma, medan de som visar sig vara friska kan fortsätta att gå till jobbet, säger Tove Fall, och fortsätter:
– En annan stor vinst är att personal som arbetar med riskgrupper eller inom vården får veta om de har smittats och då slipper föra smittan vidare till utsatta grupper.
Sedan flera år finns ett världsledande forskningssamarbete mellan bland annat Uppsala universitet och Karolinska institutet under namnet Science for life laboratory. Här står man nu redo för att bidra till att tester i stor skala ska kunna genomföras. Under söndagen meddelade dessutom Knut och Alice Wallenbergs stiftelse, som finansierar forskning, att man bidrar med 50 miljoner kronor till testverksamhet vid forskningslaboratorier. Det ska ske i samarbete med just Science for life laboratory i Uppsala och Stockholm.
Stiftelsen öppnar också för testningsinsatser i andra delar av landet.
– I vår dialog med forskarsamhället i Sverige så är det uppenbart att forskarna är beredda att ställa sina resurser till sjukvårdens förfogande, säger Siv Andersson, professor vid Uppsala universitet och en av ledarna för Science for life laboratory, i ett pressmedelande.
Under helgen har det hållits diskussioner med myndigheter och regioner om initiativet. Många detaljer återstår att lösa och längst har diskussionerna kommit när det gäller att använda forskningslaboratorier på Karolinska i Stockholm. En annan idé är att använda just Biomedicinskt centrum i Uppsala. Kontakt har därför tagits med Region Uppsala.
Världshälsoorganisationen, WHO, har påpekat vikten av att fortsätta testa befolkningen och lyft fram Sydkorea som ett land där massiva testningsinsatser haft positiva effekter. Där har fyra företag haft uppdraget att genomföra tester.