Här försvinner jobben i välfärdssektorn

När HVB-hemmen för ensamkommande asylsökande läggs ned och minskar sin verksamhet så blir också personal utan jobb.

I takt med att HVB-hemmen för ensamkommande flyktingbarn läggs ned eller minskar sin verksamhet försvinner också arbetstillfällen på boendena.

I takt med att HVB-hemmen för ensamkommande flyktingbarn läggs ned eller minskar sin verksamhet försvinner också arbetstillfällen på boendena.

Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT/Arkivbild

Uppsala kommun2020-01-27 19:01

Totalt över landet blev nästan 1 300 personer under förra året uppsagda på grund av arbetsbrist från jobb inom skattefinansierade tjänster som regioner, kommuner och kommunala bolag ansvarar för. 28 personer i Uppsala län berördes. 

En majoritet av de som förlorade jobbet inom välfärdssektorn jobbade på HVB-hem (hem för vård och boende) för ensamkommande flyktingbarn. 

– Även i Uppsala arbetade de flesta på HVB-hem. Man har lagt ned HVB-hem eller minskat verksamheten till följd av att man inte har ett så stort flyktingmottagande längre, säger Anette Nordenfelt, kommunikationschef på Omställningsfonden, som arbetar för att stötta och hjälpa arbetare som blivit uppsagda på grund av arbetsbrist. 

Främst är det inom yrkesgrupperna behandlingsassistent/socialpedagog, handläggare och lärare som jobben försvunnit. Detta enligt statistik från Omställningsfonden.

Sedan 2017 har antalet som blivit uppsagda i välfärdssektorn ökat, men förra årets siffror visar på ett trendbrott. Över hela landet blev 11 procent färre uppsagda 2019 än 2018. 
Bland dem som förlorade jobbet under den senaste tvåårsperioden hittade 93 procent en ny sysselsättning med stöd av Omställningsfonden under 2019. Merparten gick vidare till nya jobb, medan 16 procent påbörjade högre studier. Bland de sju procent som inte fick ny sysselsättning med stöd av fonden finns även fyra procent som tackat nej till stöd. 

–  Det kan vara så att man känner att "jag vet ändå vart jag ska", säger Anette Nordenfelt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!