Här är framtidens tåg i Norduppland

Det glänser om Upptåget som ska avgå från Uppsala till Gävle. Det nya tvåvåningståget har premiär på tåglinjen genom Norduppland.

Smygpremiär för tvåvåningståget på Upptåget.

Smygpremiär för tvåvåningståget på Upptåget.

Foto: Matilda Nilsson

Uppsala kommun2019-12-15 18:48

På perrong 5 står det nya Dosto-tåget. Ett hypermodernt tågsätt i schweizisk kvalitet med en maxfart på 200 kilometer i timmen. Under lördagen är det smygpremiärer för nya Upptåget.

Tidningen har exklusivt fått inbjudan att följa med på turen. Det är mörkt och tyst på perrongen, men Vattholmabon Gunnar Rauséus smiter förbi och fotograferar tåget. Hans fru pendlar med Upptåget och han blir glad när han får höra om tågpremiären. 

–  Vi har gått och väntat på det här. Hade jag vetat att det skulle gå i dag hade jag åkt med, säger han. 

Längre ned på perrongen står UL:s trafikdirektör Johan Wadman, samt ordförande för trafik och samhällsbyggnadsnämnden inom Region Uppsala Johan Örjes (c) och vice ordförande i samma nämnd Jenny Lundström (mp). 

De beskriver komforten på de nya tågsätten som ska trafikera Norduppland. Dubbla eluttag vid varje säte, kapacitet för att ta sex cyklar ombord och 333 vanliga sittplatser. Räknar man med fällstolar finns 357 platser.

Johan Örjes säger: 

–  Det här ett lyft för hela Uppsala och hela Norduppland. De nya tågen har en större kapacitet och är bekvämare. 

Under december ska ytterligare ett nytt tågsätt tas i bruk. Till senvåren ska totalt åtta Dosto-tåg trafikera Upptåget. 

Linjen har länge dragits med överfulla tåg i rusningstrafik och vid perrongen i Storvreta har ibland passagerare fått stanna kvar. När de gamla Reginatågen kör med dubbla tågsätt har de ungefär 339 sittplatser. 

Det är dags för avgång och vi kliver på. Allt luktar nytt och tåget viner fram. Så här tidigt är det inte så många resenärer. På en övervåning sitter Maria Persson helt själv. 
–  Jag visste inte att det skulle komma ett nytt tåg så jag blev paff när jag såg det. Det är jättelyxigt och fräscht. 

Många av tågets passagerare småsover med mobilkontakten i laddaren vid sätet. 

Roger Backman, som ska till Vattholma, säger:

–  Oftast har man fått stå på tåg som är fullpackade och med alla barnvagnar blir det trångt. Det här är fantastiskt. Det har jag väntat länge på. 

Det enda han funderar på är hur tåget ska klara vintern. Vi bollar frågan till Johan Wadman. 

– Tåget används i både Schweiz och Tyskland. Tågen har också vintertestats i vintertunnlar i Österrike och sedan även i Norrland förra vintern. Vi känner en stor tillförsikt för detta och hoppas att vi får en riktigt härlig vinter så att vi får testa det här på allvar. 

Karta: Resecentrum
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!