Hanna petas från uppdrag i kommunledningen

Stefan Hanna tvingas nu lämna i från sig uppdrag i kommunledningen till sitt gamla parti Centern.
Stefan Hanna tvingas nu lämna i från sig uppdrag i kommunledningen till sitt gamla parti Centern.

Stefan Hanna får lämna uppdrag i kommunledningen efter ett beslut under onsdagen. Men han sitter kvar i kommunstyrelsen.

Uppsala kommun 20 november 2019 15:55

Kommunalrådet Stefan Hanna, tidigare Centerpartiet men nu i det nybildade Utvecklingspartiet demokraterna, kommer att ersättas i kommunstyrelsens arbetsutskott. I stället ska en Centerpartist ta hans plats. Det beslutade kommunstyrelsen under onsdagen. 

– Vi var eniga i detta, alla utom Stefan förstås. Centerpartiet har rätt till den posten, men har nu under det år som gått sedan Stefan Hanna fick lämna partiet inte haft någon plats i kommunstyrelsens arbetsutskott. När de själva inte kommit överens om detta har vi andra partier agerat, säger Mohamad Hassan (L), vice ordförande i kommunstyrelsen.

Enligt honom har kommunens jurister tittat på ärendet för att undersöka om det är möjligt att peta en person på det här sättet.

– Vi har hela juridiken på vår sidan, säger han.

I ett pressmeddelande från Stefan Hanna gör han klart att han tolkar det faktum att petningen kom först nu som att han genom sitt nybildade parti blivit ett hot för de andra partierna. "Viljan att göra sig av med mig rimmar väl med hur den dysfunktionella politiken fungerar idag.", skriver Stefan Hanna bland annat.

Han kommer även att mista sin plats i mark– och exploateringsutskottet. Däremot har han kvar sin plats kommunstyrelsen, för dit är Stefan Hanna vald av kommunfullmäktige. Även posten som kommunalråd kommer Stefan Hanna ha kvar under mandatperioden. 

Den ribba som kommunallagen lagt fast för när det ska gå att avsätta någon från kommunstyrelsen eller från kommunalrådsposten, är väldigt hög. Det förklarar Erik Pelling (S), kommunstyrelsens ordförande. 

–  I princip krävs det något brottsligt för att avsätta ett kommunalråd. Men kommunsstyrelsen utser arbetsutskottet, så där har vi så långt det är möjligt sett till att valresultatet nu respekteras, där Centerpartiet fick tio procent och Stefan Hanna noll, säger han.

Jonas Petersson (C) blir den som ersätter Stefan Hanna i utskotten. Han tycker att det är olyckligt att Centerpartiet fortfarande saknar den representation som man fick i valet i kommunstyrelsen. Däremot är han glad att partiet nu tar plats i arbetsutskottet samt mark– och exploateringsutskottet. 

– Vi har jobbat med den här frågan ända sedan Stefan blev utesluten för att säkra den demokratiska representationen från Centerpartiets sida, säger han.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ämnen du kan följa