Fokus självmord
Personer som riskerar att begå självmord finns i hela samhället. Därför måste alla verksamheter fråga sig: vad kan vi göra för att minska självmorden? Så är det inte i dag, säger Erik Klingenberg, suicidpreventionssamordnare på Region Uppsala.
– Vi kommer aldrig få ner suicidtalen om alla tänker att någon annan, exempelvis psykiatrin, ska lösa det här, säger han.
Region Uppsala har sedan 2018 en övergripande strategi för att minska antalet självmord. Det har inte kommunerna i Uppsala län – än. Men nu i dagarna läggs sista handen på en vägledning för hur kommunerna kan bygga upp sitt självmordsförebyggande arbete. Vägledningen väntas klubbas i december, och utifrån den ska varje kommun sedan lägga upp sin egen strategi.
– Vägledningen ska hjälpa kommunerna att se till att de har koll på det de behöver ha koll på.
Är det konkreta förslag?
– Väldigt konkreta. Det handlar om checklistor med rutiner. Har verksamheterna till exempel en lista med rutiner på vad man gör om någon gjort ett självmordsförsök? Vi har också tagit fram utbildningar, både mer allmänna om hur självmord kan förhindras och mer riktade utbildningar, till exempel för de som möter unga. Dessutom har vi angett hur många procent på varje arbetsplats som bör gå utbildningarna.
Ofta är självmordsförebyggande arbete inte särskilt svårt, enligt Erik Klingenberg.
– Att se om någon verkar må dåligt och våga ta kontakt kan ibland vara allt som behövs. Forskning visar att man kan åstadkomma mycket om man gör det tidigt.
Vill du har mer lokal kvalitetsjournalistik? Bli prenumerant här.