Han ser lösningar på klimatkrisen framför sig

Medan andra kommer med deprimerande fakta om klimatkrisen konstaterar Uppsalabon Svante Axelsson att decenniet 2020 kan bli spännande med många nya lösningar för vårt klot.

"Det är som att dansa tango," säger Svante Axelsson om sin arbetsuppgift som går ut på att hitta och samordna lösningar på klimatkrisen, och få företagarna och politikerna att tycka om samma förslag.

"Det är som att dansa tango," säger Svante Axelsson om sin arbetsuppgift som går ut på att hitta och samordna lösningar på klimatkrisen, och få företagarna och politikerna att tycka om samma förslag.

Foto: Sven-Olof Ahlgren

Uppsala kommun2020-01-08 19:00

Svar just nu

Svante Axelsson bor i Flogsta och gillar att tågpendla till Stockholm. I 16 år var han generalsekreterare för Naturskyddsföreningen och numera är han nationell samordnare för Fossilfritt Sverige. Han är tillsatt av regeringen och arbetsuppgiften är att hitta lösningar på klimatkrisen.

Nu pågår katastrofala bränder i Australien, och de har temperaturen på över 40 grader. Är det en effekt av klimatförändringar?  

– Enskilda händelser är alltid svåra att bedöma. Men nu ser vi allt fler bränder, att isarna smälter snabbare och att korallreven bleknar och dör. Det är mönster av händelser som beror på klimatförändringarna. Naturen reagerar kraftfullt på koldioxidutsläppen.  

Miljöprofessorn Johan Rockström tror inte längre att vi kommer att lyckas begränsa uppvärmningen till 1,5 grader. Vad anser du? 

– Klockan är redan fem över tolv! Så vi måste snabba på. Men det finns en chans att det ska gå; om världen nollar sina utsläpp av växthusgaser före 2050 och sen dammsuger atmosfären från koldioxid genom kolinlagring i marken och ökad skogsplantering.

Blev du arg efter senaste klimatmötet, COP25, i Madrid när länderna inte kom överens? 

– Tyvärr inte ens förvånad. Att förhandlingarna misslyckas sitter i väggarna. Samma gäng möts gång på gång och ingen vill ta på sig ansvar utan vill att andra länder ska göra det. Glädjande nog har Ursula von der Leyen, EU–kommissionens nya ordförande, ett annat synsätt och har lovat att EU ska gå före och vara klimatneutralt år 2050. Det blir en utmärkt kombo ihop med Sveriges vision att vara klimatneutralt år 2045.   

Är du pessimist eller optimist? 

– Varken eller. Optimist låter passivt. Men jag är hoppfull. Genom mitt jobb ser jag en massa som faktiskt redan görs. Till exempel är det första fossilfria stålet på gång, liksom flera raffinaderier för biodiesel och elbilsboomen är redan här. Näringslivet, som består av många exportföretag, vill rappa på utvecklingen; de vet att det snart är omöjligt att sälja saker som förstör planeten. De ser chansen att tjäna pengar på att bli fossilfria – det är en stabilare drivkraft än den att vara moralisk.

Men världens utsläpp av koldioxid ökar ju?

– Jo, det stämmer och beror på att världen i dag har så många dåliga ledare som inte ser möjligheterna med ett fossilfritt samhälle. Men sedan 1990 har Sveriges utsläpp minskat med 27 procent. Det känner inte många till.

Varför inte?

– Dels är det nog som Hans Rosling sa, goda nyheter sprids inte lika bra som dåliga. Dels finns det en negativ förväntan om att utsläppsminskningar betyder att vi ska leva i säck och aska. Men det stämmer inte. Sverige har minskat sina utsläpp med en fjärdedel och det har skett nästan helt smärtfritt.

Men hur svårt kan det då vara?

– Det svåraste omställningen är den mentala. Människor tycks mer rädda för samhällsförändringar än för klimatförändringar.

Tjänar det något till att vi i Sverige äter mindre kött eller slutar flyga, när flyget endast står för fyra, fem procent av alla utsläpp?

– Människor kan förstås drabbas av onödig oro att deras liv ska bli torftiga om ansvaret läggs på individnivå. Men att alla gör vad de kan är jättebra och en folklig opinion är nödvändig för att politikerna ska våga fatta långsiktiga beslut. Sverige ska visa världen att välfärden ökar när landet blir fossilfritt. Då kommer andra länder att vilja följa efter.  

Är politikerna överens om den visionen?

– Ja, om målet. Men de är inte ense om vägen dit.

Men du jobbar på det?

– Mina arbetsuppgifter är att undanröja hinder så företagarnas och kommunernas klimatarbete kan genomföras med hjälp av politiska beslut. Det handlar inte alltid om finansiering, det kan vara att snabba på tillståndsprövningar, utbyggnad av kablar, laddstolpar för elfordon och se till att beslut blir långsiktiga så industrin vågar investera. Företagare gillar inte politiskt tjafs.

Vad kan det innebära konkret?

– I höstas överlämnade jag 27 konkreta förslag till riksdagen som ska underlätta för näringslivet att öka sin konkurrenskraft genom att bli fossilfria. Vissa förslag är genomförda, till exempel en ökad budget till klimatklivet.  

Kommer 2020 bli ett gott nytt klimatår? 

– Åtminstone ett gott klimatdecennium. Det kommer hända mycket spännande trots mörka moln på himlen. En jätteviktig sak är att priset på solel och vindkraft går ner hela tiden.

Fossilfritt Sverige

Fossilfritt Sverige startades av regeringen inför klimatmötet i Paris 2015 med målet att Sverige ska bli ett av världens första fossilfria välfärdsländer. 450 företag, kommuner och regioner har skrivit under visionen. Redan nu använder till exempel Arla och Coop fossilfria transporter. Liksom Ikea som kör med eldrift, även i Kina. Fossilfritt Sverige har tillsammans med industrin tagit fram 13 så kallade färdplaner branschvis för fossilfri konkurrenskraft.   

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!