– Hur vår mentala hälsa kommer påverkas är en ruskigt svår fråga. Under långdragna krissituationer har man tidigare sett en stabilisering av den mentala hälsan. Nu är det ingen som söker hjälp för någonting utan att det är nödvändigt. Jag tror inte att psykiska sjukdomar kommer öka. Men senare kommer vi säkert se en ökning av psykiskt obehag, säger Tom Lundin.
En liknande pandemisituation som den pågående coronakrisen har ingen jämförelse i modern tid menar han. Det närmaste är koleraepidemier på 1800-talet eller Spanska sjukans härjningar för hundra år sedan.
– Det som det mest liknar är en krigssituation: Ett överhängande hot där Sverige är krigförande i coronastriden. De två större stressfaktorerna är osäkerheten i hur länge det kommer pågå, men också att det är ett osynligt hot som inte är synligt tills det drabbar en själv eller ens nära och kära. Det finns liknande erfarenheter från områden med radioaktivt nedfall, med ett osynligt hot för de som drabbades, säger Tom Lundin och fortsätter:
– Osynliga hot har vi svårt att förhålla oss till. Det gör att många förnekar det. Som de som tänker åka upp till fjällvärlden för att åka skidor i påsk. Jag tror att de till stor del förnekar att det finns ett hot.
När det kommer till hur var och en kan hantera coronakrisen går han i linje med rekommendationerna från Folkhälsomyndigheten och dess talespersoner: Att använda sig av sunt förnuft.
– För att klara det här måste vi se till att stå ut och vänta. Ta till sig rutinerna man kan skydda sig med, men i övrigt ska man inte avstå från det som är ofarligt. En promenad i vackra solen är inte farligt, eller att åka bil någonstans tillsammans med de man bor med. Att ersätta tidigare aktiveter med något som är lika ofarligt som att sitta hemma, det tror jag är viktigt.
Kan social distansering få någon påverkan? Att vi har mindre fysisk kontakt med varandra?
– Mindre fysisk kontakt kan vi klara av i veckor och i månader. Det är tråkigt men inte farligt. Jag vill kanske inte kalla det för social distansering, utan i stället att vi har färre sociala fysiska kontakter. Och då får man göra på annat sätt. En schackspelare som inte kan träffas kan väl spela digitalt? Vare sig man är pensionär eller jobbar så är tid något vi alla har fått massor av nu.