”Han har fått en spricka i ett revben”

Efter tisdagskvällens misshandel av en busschaufför vid Resecentrum är polisen förtegen med detaljer. Men de misstänker att två ungdomar var aktiva i misshandeln.

På tisdagskvällen misshandlades en busschaufför vid Resecentrum.

På tisdagskvällen misshandlades en busschaufför vid Resecentrum.

Foto: Madeleine Andersson

Uppsala kommun2019-10-30 10:07

Det var strax innan klockan 20 på tisdagskvällen som polisen larmades om att ett tiotal ungdomar skulle ha misshandlat en busschaufför på linje 4 mot Årsta.

Chauffören, som ska vara i 35-årsåldern, fördes efter misshandeln till Akademiska sjukhuset med ambulans för en kontroll. Enligt Helena Klange, presschef på UL, är hans tillstånd stabilt. 

– Han har fått en spricka i ett revben och är allmänt mörbultad, men mår ändå bra efter omständigheterna. 

Precis innan misshandeln ska busschauffören ha tillrättavisat ungdomarna som gått på i bussens bakdörrar, trots att det inte är tillåtet efter klockan 18. Helena Klange berättar att UL nu kommer att se över sina rutiner. 

– Det kommer vi att göra, men jag tror inte att våra rutiner spelar någon roll just i det här fallet. Det är väldigt tydligt att man inte får gå på i bakdörrarna efter klockan 18. Det går inte att missa, säger hon. 

På onsdagsmorgonen hade polisen ännu inte frihetsberövat någon för misshandeln. Brottsrubriceringen hade då ändrats till grovt våld mot tjänsteman. Enligt Tobias Ahlén, presstalesperson vid polisens regionledningscentral, kommer polisen inte att gå ut med särskilt mycket detaljer om det inträffade:

– Det är för att inte ställa till det för mycket med vittnesuppgifter. Det är ett rörigt ärende, säger Tobias Ahlén.

Det är i nuläget okänt hur många som faktiskt genomförde misshandeln. Enligt polisens presstalesperson Jonas Eronen är nu spåret att det är två av ungdomarna som ska ha misshandlat chauffören. När chauffören sade åt ungdomarna att stiga av bussen ska alla ha gjort det utom två. 

– Det är två personer som vi inledningsvis bedömer har varit aktiva i misshandeln, säger han och beskriver händelsen som att chauffören blev nersparkad och utsatt för våld mot överkropp och huvud.

Både vittnen och busschauffören själv ska ha förhörts under natten. Men polisen efterlyser fler vittnen.

– Om det är så att någon har sett något före eller efter misshandeln så får de gärna höra av sig, säger Jonas Eronen.

Han kan i nuläget inte svara på om bussens egen kameraövervakning kan ha fångat händelsen.

– Nej, det vet jag inte. Men om det finns kameraövervakning så är det tillsammans med vittnesuppgifter prio ett i utredningen. Det finns ju också andra kameror vid Resecentrum som vi kommer att försöka få bildmaterial från.

Polisen söker vittnet till misshandeln av en busschaufför på buss 4 mot Årsta.
Polisen söker vittnet till misshandeln av en busschaufför på buss 4 mot Årsta.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!