Grattis, ni har Uppsalas bästa semla!

"Tack, vi blev jätteglada när vi såg att vi segrade i UNT:s smaktest". I lunchrusningen på Güntherska möter vi syskonen Matilda och Johan Landing.

På Güntherska hovkonditoriet kommer det att säljas 7000-8000 semlor imorgon.

På Güntherska hovkonditoriet kommer det att säljas 7000-8000 semlor imorgon.

Foto: Ahmet Tirej Kaya

Uppsala kommun2020-02-24 20:01

De driver sedan årsskiftet Güntherska hovkonditoriet tillsammans med ytterligare en bror. Tidigare drevs konditoriet av deras föräldrar. Släkten har bakat i fem generationer, så syskonen Landing är redan vana bagare.

Varför vann er semla?

– En semla innehåller bara tre delar. Det är det enkla med den som också är det svåra. Men i år har vi experimenterat fram ett nytt bullrecept som gör den perfekt, säger Matilda Landing.

– Vår grädde är inte för hård men heller inte för lös. Det är lagom mycket kross och bitterhet i mandelmassan, säger Johan Landing.

Han framhåller också att de bakar under hela dagen, den sista bagaren går hem klockan 18.

– Och så har bullarna en jämn kvalitet, alla smakar lika oavsett vilken av bagarna som har gjort den.

Semlan har en särskild plats i den svenska folksjälen. På senare år har den ökat ytterligare i popularitet. Ett tag var det specialsemlor som efterfrågades men nu är det den klassiska många vill ha igen, berättar syskonen.

– Om solen skiner går försäljningen upp. Folk vill fika mer när det är vackert väder, säger Matilda Landing.

En vanlig tisdag i februari säljer de 700-800 semlor. På fettisdagen beräknas det tiodubbla gå åt. Klockan 2 på natten kommer Johan Landing vara på plats och börja baka.

– Jag har beställt 500 liter grädde, hoppas det räcker.

Hur ska man äta sin semla?

– Med en kopp nybryggt kaffe, mitt på dagen ute i solen. Man tar lite grädde med locket och hugger in.

Syskonen Landing äger också Forsa hembageri.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!