Gågatan får ny kostym efter 20 år

Gågatan i Uppsala ska höjas. Det var 20 år sen sist och innebär att gatan läggs om med natursten, får nya träd, bänkar och sittpuffar i betong. Det ska bli fler mötesplatser efter stans viktigaste gångstråk.

Arbetena började i måndags. Gatstenen rivs upp för att brunnar och ledningar ska kunna ses över innan gatuhöjningen.

Arbetena började i måndags. Gatstenen rivs upp för att brunnar och ledningar ska kunna ses över innan gatuhöjningen.

Foto: Sven-Olof Ahlgren

Uppsala kommun2020-02-06 21:00

Etapp ett startade den här veckan och omfattar gågatans södra del mellan Stora Torget och Bangårdsgatan.

– Vi börjar med förberedande arbeten som att se över ledningar i gatan. De dagvattenrännor som finns i dag ersätts med brunnar. Sedan tar vi bort markbeläggningen och ersätter den med ny, säger projektledare Helena Brämerson Gaddefors vid Uppsala kommun.

Senast gågatan höjdes var på 1990-talet. Uppsalas centrala delar vilar på mäktiga lager av lera så gatan sjunker någon centimeter varje år genom sin egen tyngd. Husen runtomkring är byggda på pålar och står kvar. Den som tittar noga kan se att avståndet mellan gatan och husens socklar gapar ett par decimeter på sina håll. 

– På en del ställen har gatan sjunkit 5 - 10 centimeter. Andra delar har sjunkit 30 - 40 centimeter, mest i kvarteren kring Landings konditori, säger Helena Brämerson Gaddefors.

För att undvika att behöva lägga om gatan var 20:e år ska den få en lättare beläggning.

– Vi kommer att gräva ur och lägga i ett så kallat lättfyllnadsmaterial som inte väger så mycket. Det gör att gatan sjunker betydligt långsammare. Det kostar visserligen mer men vi tjänar på det i längden, säger Helena Brämerson Gaddefors.

Projektet beräknas kosta cirka 30 miljoner kronor. Då ersätts dagens betongplattor med grå natursten, granit och återvunnen gatsten. Gatan får bänkar, soffor och mindre sittpuffar i betong. Det ska ge ett lekfullt intryck och skapar mindre rum i gaturummet. 

Träden kan inte vara kvar efter gatuhöjningen så de ersätts med nya. Det blir fler träd fast i mindre storlek.

De torg som finns efter gatan ska få behålla sin egen karaktär, som Forumtorget med sin svarta natursten.

–  På så sätt skapar vi fler möteplatser utefter gatan, säger Helena Brämerson Gaddefors.

Gatubyggets djupare grävningar kommer att övervakas av Upplandsmuseet. Det kan nämligen finnas viktiga lämningar som kan ge information om det medeltida Uppsala i marken.

– Man kan stöta på lämningar av husgrunder och delar av det medeltida gatunätet. Men också lämningar från 1600 och 1700-talet. Även Vårfrukyrkan och dess gravplats låg i området under medeltid, säger arkeolog Malin Lucas.

Projektet ska vara klart under det här året om inget oförutsett inträffar. Sedan väntar en omläggning av gågatans norra del. Men det dröjer några år.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!