Fyrverkeriattacker ökar enligt polisen

Det finns inga misstänkta för de senaste dagarnas fyrverkeriattacker. Ingen vet hur vanligt brottet är, men polisen upplever en ökning.

Längs Råbyleden ligger rester av de så kallade fyrverkeritårtor som avfyrades mot bilar och människor under söndags- och måndagskvällen.

Längs Råbyleden ligger rester av de så kallade fyrverkeritårtor som avfyrades mot bilar och människor under söndags- och måndagskvällen.

Foto: Sven-Olof Ahlgren

Uppsala kommun2020-01-07 20:00

Polis har flera kvällar larmats om att ungdomar skjuter fyrverkerier mot bilar och människor på Råbyleden i Gränby/Löten. Den man i 20-årsåldern som på måndagskvällen togs in för förhör har släppts eftersom polisen inte kunnat koppla honom till händelserna.

– Att säga vem i gruppen som skjutit iväg raketer är snudd på omöjligt. I princip är det så att vi måste vara på plats när det sker för att veta, säger Daniel Wikdahl, presstalesperson vid Uppsalapolisen.

För en vecka sedan stals fyrverkerier för ett värde på uppemot 100 000 kronor från en fyrverkeriförsäljare i Uppsala. Det finns misstankar om att det är dessa fyrverkerier som nu skjuts av i Gränby.

För att skjuta fyrverkerier krävs att man är över 18 år och – om det inte är nyårsafton eller sista april – att man har tillstånd från kommunen. För att skjuta raketer med styrpinne krävs tillstånd samtliga dagar. Att bryta mot dessa regler är ett brott mot ordningslagen. Skjuter man dessutom mot någon kan det rubriceras som exempelvis framkallande av fara eller försök till misshandel.

– Det är så väldigt dumt och onödigt. Man skrämmer och stör och det kan såklart vara farligt, säger Daniel Wikdahl.

Det har även skjutits i andra stadsdelar. I december rapporterade UNT om att det under ett par veckor avfyrats mycket raketer i Gottsunda, både utanför samt inne i Gottsunda centrum. Eftersom olovligt avfyrande av fyrverkerier inte har en egen brottskod går det inte att få fram statistik över problemets omfattning från år till år.

En sökning i UNT:s arkiv visar att den första artikeln om fyrverkerier som riktats mot personer, byggnader eller bilar i Uppsala är från 2015. På andra orter tycks det dock ha förekommit några år tidigare, bland annat i Märsta.

Det överensstämmer med den bild som Mikael Hedström, även han presstalesperson på Region Mitt, har.

– Problemet är runt fem–tio år gammalt skulle jag säga, men har eskalerat de tre sista åren. Det började med att olika grupperingar besköt varann med fyrverkerier, sedan gick man över en gräns och började skjuta även mot räddningstjänst och polis samt mot allmänheten.

En del menar att det är ett slags pojkstreck och att liknande upptåg alltid funnit. Ligger det något i det tycker du?

– Jag tycker att det här är mer. Vi har gått ut och varnat för faran med att skjuta såhär. Och det är inte bara unga tonåringar som utför de här dumheterna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!