I flera artiklar har tidningen berättat om hur ungdomar blir rånade på märkesjackor värda tusentals kronor. Men jackstölder drabbar inte bara från privatpersoner. Flera av de klädbutiker i Uppsala som säljer märkesjackor har återkommande problem med stölder.
– Det är problem hela tiden, de är som hökar härinne. I dagens läge är det något helt annat än tidigare, säger Ulla Berglund som äger Jaber Mode på Fyristorg.
Ibland sker stölderna öppet, genom att någon helt enkelt går in och tar en jacka och sedan går ut igen. Ofta passar de på när personalen har uppmärksamheten riktad mot en kund.
– Det kommer ofta in 3-5 personer och sprider ut sig. Sedan grabbar de tag i något att prova, för att ge fri lejd till de andra. Det går väldigt snabbt, säger Crister Berglund på Jaber Mode.
När jackor eller andra märkeskläder stjäls är det en ren förlust för butiken, eftersom självrisken är hög. Jaber Mode har dagliga problem med personer som inte är i butiken för att handla.
– Situationer där personalen hotas har ökat dramatiskt. Tjuvarna är inte rädda för att vi ska ringa polisen, de har tuffat till sig, säger Crister Berglund.
Ett stenkast bort, på butiken Janemars, har man också haft stora problem med stölder. Inte minst av ytterplagg. Butikschefen Elin Tornberg delar bilden av att många av stölderna sker helt öppet.
– Det kan hända mitt framför näsan på personalen. De tar vad de vill ha och springer, säger hon.
De många stölderna har fått butiken att vidta åtgärder.
– Vi säljer inte de dyrare märkesjackorna längre, vi har slutat med det. Delvis just av den här anledningen, säger butikschefen Elin Tornberg och berättar att de ytterplagg som fortfarande säljs i butiken numera är fastlåsta.
Johan Borg, butikschef på Johnells i Gränbystaden, har varit relativt förskonad från stölder jämfört med tidigare år. Däremot kommer det in allt fler kunder som själva blivit rånade på sina jackor.
– Det har ökat lavinartat mot förra året, säger han.
De stölder som sker polisanmäls alltid, men Johan Borg är frustrerad över rättsväsendets hantering av ärendena.
– Vi är väldigt trötta, vi polisanmäler allt men det leder inte till något. Polisen prioriterar inte de här fallen, säger han.
Ofta är brotten svårutredda om gärningspersonen inte grips på bar gärning, även i de fall där det finns övervakningsbilder. Det krävs då att polisen själva kan identifiera personer på övervakningsfilmerna, eftersom värdet på varorna sällan motiverar att publicera bilderna för allmänheten.
– För att prioritera de här ärendena måste vi ha något som kan leda oss vidare. Jag förstår frustrationen hos handlarna, men det är jätteviktigt att man ändå anmäler så att problemet blir känt, säger Lisa Sannervik, kommunpolis i Uppsala/Knivsta.
Vad som händer med stöldgodset är svårt att säga eftersom brotten relativt sällan klaras upp, men en del av kläderna kan hamna på andrahandsmarknaden.
– Det är nog delvis för eget bruk, men de genererar så klart också pengar, säger Lisa Sannervik.
På de stora andrahandssajterna Blocket och Tradera upplever man dock inga större problem med stulna märkeskläder.
– Vi ser ganska lite sånt. Min gissning är att tjuvar håller sig till de plattformar där de kan vara anonyma och om det är ligor tror jag att man ofta tar dem utomlands, säger Daniel Mars, kundsäkerhetschef på Blocket.