För att stoppa de skenande kostnaderna för försörjningsstöd i Uppsala vill mittenstyret (S, L och MP) införa hårdare kontroller, vilket UNT berättat. Till exempel ska biståndssökande visa självdeklaration med bifogad skatteredovisning, hushåll med barn måste visa att barnen vistas i Sverige och sökande ska kontrolleras mot bil- och bolagsregistret. Politikerna ska också varje månad få rapporter från tjänstemännen om utvecklingen.
Men förslagen tycks inte ha analyserats alls rättsligt, menar Mattias Johansson (C), ledamot i arbetsmarknadsnämnden.
– Det behövs absolut kontroller så att bara den som är berättigad till stöd får det. Men så här omfattande kontroller måste rimligtvis göras i samverkan med polis och andra myndigheter. Hur ska socialsekreterare exempelvis kunna kolla i bil- och bolagsregistret? Har vi som kommun ens laglig rätt att göra såna efterforskningar? säger han.
Mattias Johansson undrar också hur socialsekreterarna ska hinna med.
– Hur mycket resurser kommer detta att ta i anspråk? Det här är ett ogenomtänkt och desperat förslag för att försöka få kontroll över kostnaderna.
Mohamad Hassan (L), arbetsmarknadsnämndens ordförande, presenterade förslaget för nämndens arbetsutskott den 9 december. Den 16 december ska nämnden fatta beslut. Enligt Mattias Johansson är Uppsala-alliansen (C, M och KD) ense om att det inte går att klubba igenom förslaget utan en mer detaljerad analys.
– Att öka och fördjupa kontroller av enskilda mottagare av försörjningsstöd kräver noggranna avvägningar. Vi kan inte hasta igenom omfattande förändringar utan att veta vad vi som kommun får göra eller vilka resurser detta skulle kräva.
Mohamad Hassan slår ifrån sig kritiken och säger att han förvånas över Mattias Johanssons argument.
– Han ifrågasätter hela systemet. Mycket av det som står i uppdragen görs redan. Ta bilregistret, redan i dag måste man visa om man har bil och har man en dyr sådan måste man sälja den för att få försörjningsstöd.
Vad är det som är nytt då?
– Att vi i nämnden ska få redovisningar månatligen, så att vi bättre förstår varför kostnaderna ökar. Mer fakta behövs för att kunna erbjuda rätt insatser. Vi vill också ha tydligare rutiner så att vi exempelvis kan vara helt säkra på att alla som får försörjningsstöd finns i Uppsala.
Kommer förvaltningen att hinna med?
– Ja, det här är förankrat med förvaltningen.