"Föräldrar ser sig som kunder i skolsystemet"

Föräldrar som lägger sig i lärarnas jobb är ett nationellt problem, som till stor del beror på det fria skolvalet. Det menar Lärarförbundet.

"Många föräldrar tycks tro att det går att förhandla om betyg", säger Johanna Jaara Åstrand, Lärarförbundets ordförande.

"Många föräldrar tycks tro att det går att förhandla om betyg", säger Johanna Jaara Åstrand, Lärarförbundets ordförande.

Foto: Christine Olsson/Jessica Gow/TT

Uppsala kommun2019-12-04 08:00

Enligt Johanna Jaara Åstrand, ordförande för Lärarförbundet, är det många rektorer och lärare som hör av sig till förbundet och vittnar om föräldrar som försöker påverka skolans arbetsuppgifter.

– Många föräldrar tycks tro att det går att förhandla om betyg. Det innebär inte bara att de lägger sig i myndighetsutövning, utan handlar också om brist på respekt mot lärarna. Hur vanligt detta är har vi inga siffror på, men där det sker är det ett stort arbetsmiljöproblem, säger Johanna Jaara Åstrand.

Johanna Jaara Åstrand tror att problemet i hög grad beror på det fria skolvalet och den skolpeng som eleven tar med sig till en skola. Mest utbrett är problemet därför i större städer där det finns fler skolor att välja bland, medan barn i mindre städer och på landsbygd oftare går på den närmaste skolan.

– Sverige har ett helt unikt skolsystem som skapar incitament för föräldrar att påverka skolan genom att hota att flytta barnet till en annan skola. Systemet för med sig att en del föräldrar snarare ser sig som kunder med en rad rättigheter än som en samarbetspartner för barnets bästa.

Samtidigt innebär det fria skolvalet också en stress för föräldrarna, enligt Johanna Jaara Åstrand.

– Systemet har byggt in en ängslighet. Föräldrar känner press att välja rätt och att hålla koll på allt för att göra det bästa för sitt barn. Den stressen och ängslan är inte oviktig för hur man agerar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!