– Internationellt är i snitt tre barn i varje skolklass för tidigt födda. Det är att betrakta som en folksjukdom, och det är en patientgrupp som inte får samma uppmärksamhet som vuxna patienter, säger Erik Normann, sektionschef på Akademiska sjukhusets neonatalavdelning.
Idag torsdag anordnas den så kallade Världsprematurdagen på Akademiska barnsjukhuset. Ett stort fokus under dagen kommer vara på hela familjen.
– Det finns alltid en familj kring det nyfödda barnet. Situationen kan vara oerhört stressande för föräldrar och syskon, barnen kan ibland sväva mellan liv och död. Vi har därför ett stort fokus på familjeupplevelsen i neonatalvården, säger Erik Normann.
En graviditet är normalt 40 veckor. Ett barn som föds innan vecka 37 räknas enligt Erik Normann som för tidigt född. För barn som föds för tidigt finns det många risker och komplikationer.
– Barnen riskerar att få olika neurologiska utvecklingsproblem som till exempel koncentrationssvårigheter eller en begränsad förmåga att tolka sinnesintryck. De kan vara sena i sin utveckling, men ofta lyckas de ta ikapp det och de flesta barn får en normal uppväxt och utveckling, säger Erik Normann.
Han menar att samhället måste göra sitt för att säkerställa att barnen och familjerna får den vård och stöd de behöver.
– Sverige är världsledande, men det finns mycket att förbättra. Det krävs lokaler och vårdrutiner så att tiden på sjukhus blir så dräglig för familjen som möjligt.