Fler bor utanför stan – lista: så ser det ut på din ort

På sex år har Uppsalas landsbygd växt med 5 000 personer. Framför allt är det nya, stadsnära områden som står för den största befolkningsökningen.

Foto: Emma Åhman/Joakim Bech

Uppsala kommun2020-11-02 20:30

Landsbygd är i sammanhanget en sanning med modifikation – i den här definitionen ingår allt utom Uppsala stad, det vill säga även större orter som Storvreta, Björklinge och Bälinge.

Klart är i alla fall att folkmängden utanför staden ökar.

– Uppsala har en levande landsbygd i den bemärkelsen att vi har en folkökning i princip varje år, med en inte oansenlig mängd människor, säger Karl Nygren, tillförordnad chef för kommunens analysenhet.

Relativt sett är folkökningen på landsbygden dock långsammare än i stan. Men utan närheten till en gynnsam arbetsmarknad i Uppsala och Stockholm hade landsbygden haft det svårare.

– Uppsalas landsbygd är ju jättetillgänglig. Det finns nästan ingenstans på vår landsbygd där du inte når Arlanda med bil på 45 minuter, säger Karl Nygren.

undefined
Lindbacken, längs väg 282, började byggas år 2012. Förra året bodde nästan 1900 personer här.

Den stora inflyttningen och folkökningen de senaste åren har skett i nybyggda områden som Lindbacken och Fullerö hage. De flesta som flyttar till nyproduktion, ungefär åtta av tio, bodde i kommunen även tidigare.

Att Lindbacken och Fullerö ligger nära E4 är förstås ingen slump. Det är nära till externhandel och lätt att pendla till jobbet med bil. På så vis kan man tala om ett suburbaniseringsmönster, menar Karl Nygren.

– Områdena är till sin karaktär urbana. De påminner om regelrätta villastadsdelar, om du står på platsen och inte känner till var det ligger kan du inte avgöra om det är en del av staden eller inte, säger han.

Typiska inflyttare är par som är på väg att skaffa eller redan har fått barn. För den som letar efter hus är kvadratmeterpriset generellt lägre och tillgången större i de nya områdena jämfört med exempelvis Norby, Valsätra eller Bergsbrunna.

undefined
Fullerö hage är ett av de nybyggda bostadsområdena som gör att befolkningen utanför Uppsala stad ökar.

Den som väl har flyttat till småhus är sedan generellt som minst rörlig på bostadsmarknaden, även om skilsmässor eller andra livsförändringar förstås kan medföra en flytt. Det gör att invånarantalet efter att ett område står färdigt kommer att öka och minska i cykler, ofta utan några dramatiska förändringar.

Storvreta är exempel på en ort som just nu har en svagt negativ befolkningsutveckling.

– Det finns nog en hel del äldre människor som börjar bli änkor och änklingar. De som flyttade in i ett första generationsskifte gjorde kanske det på 90-talet och deras barn har nu växt upp och flyttat hemifrån. Det sker en utglesning, men det gäller även andra orter och stadsdelar, säger Karl Nygren.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!