Fimparna förgiftar vår planet och vår hälsa

Den framstående amerikanske forskaren Thomas Novotny anser att cigarettfilter är ett bedrägeri. Nu är han i Sverige för att föreläsa om cigarettfimpars skadliga påverkan på vår miljö och hälsa. På onsdagen var det Uppsalas tur att lyssna. UNT fick en halvtimme med professorn innan föreläsningen.

Thomas Novotny är professor emeritus i epidemiologi vid San Diego State University. Tidigare arbetade han för både Obama och Clinton och är en av de mest framstående personerna inom tobaksforskning.

Thomas Novotny är professor emeritus i epidemiologi vid San Diego State University. Tidigare arbetade han för både Obama och Clinton och är en av de mest framstående personerna inom tobaksforskning.

Foto: David Hallerby

Uppsala kommun2019-11-06 18:30

Du pratar om att cigarettfilter är ett bedrägeri. Vad menar du med det?

– De flesta tror att filtret skyddar mot skadliga ämnen i cigaretten och att filtret är nödvändigt, men forskning har visat att detta inte stämmer. Sedan filtret introducerades för många årtionden sedan har antalet cancerfall och andra sjukdomar relaterat till rökning snarare ökat. Forskning har även visat att filter leder till att fler börjar röka och att folk röker längre och på ett skadligare sätt. De stora vinnarna på detta är tobaksindustrin, och det är inget mindre än ett stort marknadsföringsbedrägeri. 

I din forskning fokuserar du, förutom på cigaretters skadliga inverkan på människors hälsa, även på fimpars effekter på miljön. Varför är det så skadligt?

– Fimpar består till stor del av plast som naturen har svårt att bryta ned. Om du går ut här på gatan och räknar fimpar så kommer du tappa räkningen snabbt. Det finns biljoner och åter biljoner fimpar världen över som i likhet med annan plast skräpar ned vår jord. En tredjedel av världens nedskräpning består utav fimpar. För ett antal år sedan gjorde vi ett årligt experiment på universitetet där jag jobbar. 50 studenter fick under en timmes tid gå ut på campus och plocka fimpar. Gissa hur många vi plockade? 20 000! Och då ska nämnas att campus är en rökfri zon. Utöver den enorma nedskräpningen innehåller fimpar även farliga kemikalier som förorenar vår jord och våra hav.

Hur skadliga är de här kemikalierna?

– Vi har utfört experiment på detta. Bland annat har vi låtit en cigarettfimp ligga i 96 timmar i en liter vatten tillsammans med ett antal fiskar. Efter experimentet hade hälften av fiskarna dött. Och då pratar vi bara en enda fimp. Om man då tänker sig att det finns många biljoner fimpar världen över så är det lätt att förstå hur det förgiftar vår miljö. Nikotin är till exempel även ett bekämpningsmedel, ett bekämpningsmedel som numera är förbjudet.

Skulle det inte fungera att återvinna fimparna?

– Det har gjorts försök men det har inte fungerat. För det första finns det så ofantligt många fimpar, och för det andra är de som sagt fyllda med kemikalier. De återvunna produkterna skulle vara farliga att använda. Jag ser det inte som en rimlig lösning att lägga ned resurser på att försöka återvinna fimparna, det måste till en förändring från grunden och den måste komma från högre instans. 

Vad anser du vara en rimlig lösning?

– Vi borde förbjuda cigarettfilter helt och hållet genom lagstiftning. Det finns goda skäl till ett förbud, både ur hälsosynpunkt och ur miljösynpunkt. Ur hälsosynpunkt borde man förbjuda cigarettfilter precis som man har förbjudit smaksatta cigaretter. Om principen utgår ifrån att det får fler att börja röka, borde det gälla även cigarettfilter. Ur miljösynpunkt måste vi helt enkelt ha ett förbud för att rädda vår miljö. Att gå och plocka upp fimpar kommer inte lösa något. EU har ju infört ett förbud mot engångsplast, men cigarettfilter är inte inräknade i det förbudet. Det hade varit rimligt att även förbjuda filter, men tobaksindustrins påtryckningar är starka. Vi måste sammanföra representanter för folkhälsan med miljöaktivister eftersom att båda har starka intressen i ett förbud mot cigarettfilter.

Fimpar står för en stor del av nedskräpningen av våra städer. "Ungefär en tredjedel av allt skräp är cigarettfimpar. Varje år produceras biljoner cigaretter", säger Thomas Novotny.
Fimpar står för en stor del av nedskräpningen av våra städer. "Ungefär en tredjedel av allt skräp är cigarettfimpar. Varje år produceras biljoner cigaretter", säger Thomas Novotny.
Fakta om Thomas Novotny

Thomas Novotny, professor emeritus i epidemiologi och biostatistik vid San Diego State University, började sin karriär som familjeläkare i en amerikansk småstad. Där såg han tidigt de skadliga effekterna av tobaksanvändning. Under sin karriär har han bland annat arbetat för USA:s hälso- och socialdepartement, både för president Bill Clinton och Barack Obama.

Han är även vd för the Cigarette Butt Pollution Project (CBPP), som arbetar för att minska tobaksprodukters skadliga inverkan på miljön.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!