Fick igenom satsning mot hedersvåld

Under tisdagens budgetomröstning i fullmäktige lyckades oppositionen få igenom en satsning på ett kompetenslyft för att motverka hedersrelaterat våld och förtryck i Uppsala.

Uppsala kommun2019-11-05 18:26

Kompetenslyftet ska riktas mot medarbetare inom skola, socialtjänst och omsorg. Till det ska också ett speciellt team inrättas som stödjer personalgrupper som kommer i kontakt med hedersrelaterat våld i sitt arbete. 

– Liknande förslag finns från Mittenstyret men vi avsätter tre miljoner kronor till satsningen i vår budget, säger Jonas Petersson, gruppledare för (C).

Nya alliansen, som består av M, KD och C, fick stöd av SD och Fi i omröstningen. Nio ledamöter lade ned sina röster. Partierna lyckades bilda majoritet i ytterligare tre frågor. De handlade om att öka antalet anställda med funktionsvariation i kommunens verksamheter och att öppna fler träffpunkter och seniorrestauranger samt att utveckla deras arbete med friskvårdsinfrastruktur.

Oppositionen lyckades också få majoritet för ett förslag om att göra en satsning på Uppsalas kransorter. 

– Det handlar om att bygga nya bostäder och verksamhetslokaler på landsbygden. Vi vill också bygga ut samhällsservicen och antalet pendlarparkeringar i Storvreta, Almunge, Vattholma, Björklinge och Vänge, säger Jonas Petersson.

Liknande ambitioner finns i Mittenstyrets budget. Ökar chansen att det förverkligas med ert förslag?

– Vi hoppas det. Det här ökar trycket på att man måste göra något, säger Jonas Petersson.

När oppositionens förslag om att skapa en handlingsplan för arbete mot människohandel och prostitution skulle upp till omröstning blev det jämt skägg i fullmäktige. Ordförande Eva Edwardsson (L), som har utslagsröst, avgjorde frågan genom att säga nej till förslaget.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!