Fest när hemlösa bjöds på julbord

Glögg, julmust och ett välfyllt julbord. Det var hög stämning när ett hundratal hemlösa och socialt utsatta på onsdagen bjöds på julbord på Clarion hotel Gillet i centrala Uppsala.

För Erik-Stefan Årsjok Segerlind var det första gången han deltog i julfirandet på Clarion hotell Gillet. Kompisen Timo har varit med tidigare år och såg fram emot Janssons frestelse.

För Erik-Stefan Årsjok Segerlind var det första gången han deltog i julfirandet på Clarion hotell Gillet. Kompisen Timo har varit med tidigare år och såg fram emot Janssons frestelse.

Foto: Svetlana P Jansson

Uppsala kommun2019-12-18 20:01

Det var fjärde året i rad som hemlösa välkomnades till hotellet. Susanne Boije Fredlund, vd och hotelldirektör på Clarion hotel Gillet, berättar hur idén föddes för några år sedan.

– Vi på hotellet ville göra något för andra i samhället och kontaktade Stadsmissionen och Mikaelsgården. Att köra julmaten till Mikaelsgården var inget alternativ utan vi ville att man skulle få komma till vårt fina hotell, sitta vid ett dukat bord och få hela julstämningen med musik och mat, säger Susanne Boije Fredlund.

Samarbetet med Stadsmissionen och Mikaelsgården har sedan fortsatt.

– Många av våra besökare på Mikaelsgården har sett fram emot det här under lång tid. Vi får mycket god mat sänt till oss, men det här känns extra fint att bli bjudna in till den här fina miljön. Julen står inte bara för positiva saker. Många känner också extra mycket utanförskap då. Därför känns det här fantastiskt, säger Carola Matilaninen, föreståndare för Mikaelsgården.

Många av gästerna uttryckte också tacksamhet. Kersti var en av dem.

– Det här är största grejen på hela hösten, säger hon. 

Till vardags säljer hon Situation Stockholm vid Resecentrum.

– Mikaelsgården har varit en stor hjälp när jag varit hemlös.

Är folk mer generösa när det närmar sig jul?

– Ja, det tycker jag. Jag får mycket mer i dricks vid tidningsförsäljningen runt jul, säger Kersti.

Vid ett av fönsterborden satt Erik-Stefan Årsjok Segerlind och Timo och försåg sig med julmust innan det var dags att angripa själva julbordet.

– Det är härligt med gemenskapen här tillsammans med alla vänner. Och maten förstås, framförallt Janssons frestelse, säger Timo.

På en annan plats i lokalen tog sig Jehd, som ursprungligen kommer från Gaza, en rejäl munsbit av just Janssons frestelse. För honom var det första gången han var på hotellet.

– Jag har bott i Sverige i 15 år men har aldrig blivit bjuden på restaurang tidigare. Jag är mycket tacksam, säger han.

Hotelldirektören Susanne Boije Fredlund gick omkring och småpratade med flera av gästerna. Flera av dem kände hon igen sedan tidigare besök.

– Man blir varm i hela kroppen när man ser dem komma och många har gjort sig extra fina. Ingen kan göra allt, men alla kan göra något. Det här är vårt bidrag till Uppsala, säger hon.    

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!