I tisdags kom beskedet som fembarnsfamiljen Broström/Acosta i Uppsala fruktat. Migrationsverket meddelade då att tisdagen den 10 december blir det datum då Ruth Acosta och hennes tre barn, 7, 10 och 12 år gamla, utvisas till hemlandet Peru. På ambassaden där ska de på nytt ansöka om uppehållstillstånd i Sverige, men den processen riskerar att ta upp till 16 månader.
Kvar hemma i lägenheten på Ringgatan i Luthagen blir då tvillingarna Allison och Erik, som är svenska medborgare, och pappan Johan Broström.
– Jag är orolig både för att tvillingarna får ett trauma när de förlorar sin mor och för att jag själv känner att det inte är så lätt av vara ensamförälder. Men jag är mest orolig för Ruth och barnen som åker till Peru. De har varit med om trauman där tidigare och i värsta fall kan det drabba dem igen, säger Johan Broström.
Allison och Erik sitter i sina barnstolar vid köksbordet. Det är dags för lunch och mamma Ruth bryter loss små bitar av banan och hårdkokta ägg. De smaskar glatt och har naturligtvis ingen aning om att de snart kommer att skiljas från sin mamma och sina tre äldre syskon, som går på Tiundaskolan tvärs över gatan.
– När myndigheter gör något som involverar barn ska de göra en konsekvensanalys, men det har de inte gjort när det gäller tvillingarna, suckar Johan Broström uppgivet och säger att han frågat Migrationsverket om hänsyn tagits till tvillingarnas bästa när de kommer att skiljas från sin mor som är deras primära anknytningsperson.
– Men då har vi fått höra att "nej, de kommer inte att lida av det". All forskning och sunt förnuft visar att det kommer de att göra. Jag har skickat in intyg från psykologer och läkare som alla säger att det här kan bli jättetraumatiskt för tvillingarna.
Ruth Acosta är peruansk medborgare. Hon och hennes tre barn kom till Sverige hösten 2017 efter att barnens pappa i Peru varit våldsam och hotfull under en längre tid. Anledningen till att det blev Sverige är för att Ruth har släktingar här. Johan Broström och Ruth träffades på en restaurang i Uppsala ett par månader senare. De blev kära och Ruth och barnen flyttade så småningom in i Johans lägenhet.
I december 2018 föddes tvillingarna och för en månad sedan förlovade paret sig.
Ruth Acosta har sökt asyl men fick avslag med motiveringen att det är myndigheterna i Peru som ska skydda henne och barnen från hot och våld från barnens pappa. Men hon och hennes son och två döttrar kommer med all sannolikhet att ändå beviljas permanent uppehållstillstånd i Sverige. Orsaken är att det finns en stark anknytning till någon som är bosatt här, alltså hennes tvillingar och sambon Johan.
Problemet utifrån Migrationsverkets synvinkel är lagen som säger att utlänningar som vill ha uppehållstillstånd måste ansöka om detta i sina hemländer. Myndigheten, liksom Migrationsdomstolen, menar därför att Ruth och hennes tre barn ska återvända till Peru för att lämna in en ansökan på svenska ambassaden i Lima.
– Jag är mycket ledsen och rädd för att behöva åka tillbaka till Peru, säger Ruth Acosta och berättar att även hennes tre äldre barn är oroliga och ledsna.
Hennes oro handlar dels om att skiljas från tvillingarna i Uppsala, dels om rädsla för att hon och barnen återigen kan bli utsatta för våld och hot i hemlandet.
– Jag känner en djup rädsla, en stor besvikelse och mycket smärta från att behöva separeras från mina yngsta barn. Jag ber bara att Migrationsverket ska ha lite empati, säger Ruth Acosta.
Handläggningstiden för denna typ av ansökan beräknas till 11–16 månader enligt Migrationsverkets ansökningstjänst på myndighetens hemsida, men Johan Broström säger oroligt att han hört om väntetider på upp till fyra år, vilket Migrationsverket dock dementerar.
Hur lång väntetiden blir går i dag inte att säga enligt Migrationsverket, men myndighetens preliminära uppgifter till UNT är att handläggningstiden inte blir så lång som 11–16 månader.
– Troligen kommer handläggningen inte att dra ut på tiden. Migrationsverket tar hänsyn till att det finns småbarn i familjen och kommer att ge förtur, säger Irene Sokolow, presskommunikatör på Migrationsverket.
Hur lång är handläggningstiden på ambassaden i Peru?
– Vi tror inte att de behöver vänta särskilt länge, men vi undersöker detta just nu med svenska ambassaden i Lima.
Johan Broström och familjens juridiska ombud Marta Muñoz, har länge kämpat för att Migrationsverket och Migrationsdomstolen ska tillämpa de undantagsregler som finns. Permanent uppehållstillstånd kan beviljas för en ansökan som lämnats in i Sverige om det finns en stark anknytning till någon som är bosatt här och "det inte skäligen kan krävas att utlänningen reser till ett annat land för att ge in ansökan där", som det står i lagtexten.
Där står också att konsekvenserna för ett barn som skiljs från sin förälder särskilt ska beaktas, särskilt om uppehållstillstånd kan antas ha beviljats om det gjorts före inresan till Sverige.
– Det är obegripligt och så oerhört fel att separera en familj på det här sättet. Nu jobbar jag med en ansökan till Europadomstolen eftersom jag anser att utvisningsbeslutet bryter mot Europakonventionen, säger Marta Muñoz.
Johan Broström har skrivit brev till riksdagsledamöter och har JO-anmält Migrationsverket. Han får stort stöd från släkt och vänner och systerns Facebook-inlägg från 6 oktober om sin brors utsatta familj har fått över 1 700 kommentarer och 6 700 delningar.
– Alla normala människor tycker ju att det här är lika horribelt som jag. Men när man försöker kräva något slags ansvar från myndigheter eller politiker så möts man av tystnad eller så pekar de någon annanstans, säger Johan Broström.
Att hela familjen åker med till Peru är inget alternativ, menar han.
– Den krassa verkligheten är att jag har ett jobb och en hyra att betala. Det stora problemet är ju att familjen inte har något att komma tillbaka till i Peru. Så det är illa nog att Ruth och syskonen ska behöva genom gå det här.
UNT har via en fullmakt fått tillåtelse av Ruth Acosta att prata med Migrationsverket om hennes ärende. Efter kontakt med myndighetens presstjänst under torsdagen erbjöds vi en intervju med presschefen Per Ek på tisdag. Då kan Migrationsverket förhoppningsvis redogöra för varför familjen måste ansöka om uppehållstillstånd i Peru.