Färre klagomål om trängsel på uteserveringar

Enligt kommunens inspektörer har Uppsalas krögare blivit bra på att följa reglerna. Samtidigt vill vissa gäster inte göra det.

Elsa Backlund och Josefine Englund åt på Stationen vid Resecentrum i vårvädret.

Elsa Backlund och Josefine Englund åt på Stationen vid Resecentrum i vårvädret.

Foto: Johan Järup

Uppsala kommun2021-04-20 20:00

Trots det varma vårvädret i början av veckan var inte Stationens uteservering, vid Resecentrum i Uppsala, fullsatt. Ann-Sophie Graemer som njöt av solen med sin väninna säger att hon inte är så orolig för att smittas då hon redan haft corona. Samtidigt var det inte självklart att de skulle gå ut.

– Men vi började prata om det och kom överens om att träffas på stan. Jag har längtat efter vårsolen, säger hon.

undefined
Ann-Sophie Graemer satt på uteserveringen och njöt av vårvärmen.

Vid grannbordet sitter Elsa Backlund och Josefine Englund som tycker att det är mer okej att sitta ute där det är lättare att hålla avstånd till andra jämfört med inomhus.

– Men jag tycker att det fortfarande är många som inte har munskydd, säger Josefine Englund. 

Jämfört med förra våren har det varit färre klagomål och anmälningar rörande trängsel på restaurangernas och krogarnas uteplatser.

undefined
Elsa Backlund och Josefine Englund åt på Stationen vid Resecentrum i vårvädret.

– Vi hade en oerhörd mängd klagomål i pandemins början. Nu är det färre rent generellt. I år har vi i snitt fem till tio klagomål i veckan för både ute- och inneserveringar. Vi har inte sett någon direkt ökning nu efter helgen. Senaste månaden har vi haft tio klagomål som rört uteserveringar, säger Ann-Sofie Stenqvist, livsmedelsinspektör på Uppsala kommun.

Hon säger att de är ute regelbundet för att kontrollera trängseln på de serveringar som finns i Uppsala.

– Tillsynen anpassar vi beroende på inkomna klagomål, tidigare erfarenheter och behov. Vädret är en av faktorerna som vi räknar in när vi gör vår tillsyn. Vi kommer också för det mesta oanmält när det gäller trängsel.

Ann-Sofie Stenqvist säger att restaurangerna och krogarna har tagit till sig och möblerat om efter de regler som kommit till för att förhindra smittspridningen.

– Men vi har fått rapporter från krögarna själva som berättar att gästerna ibland inte vill följa reglerna. De behöver säga till gästerna ofta.

En orsak till att reglerna följs bättre är att de har blivit tydligare samt vem som bär ansvaret för tillsynen. Idag ska det vara en meter mellan sällskapen. Men vid själva borden gäller det egna ansvaret inom sällskapet förklarar Ann-Sofie Stenqvist.

– I pandemins början var det inte kommunen som hade det huvudsakliga ansvaret för tillsynen. Något som ändrades efter sommaren. Reglerna är också striktare nu jämfört med då.

 Anna Gillman, biträdande smittskyddsläkare i Region Uppsala, tycker det är bra att folk går ut i solen och friska luften.

 – Om man nu ska vara någonstans är det väl bra att gå ut. Det är smittrisk även ute om man är nära varandra, men den är mycket lägre.

undefined
Anna Gillman, biträdande smittskyddsläkare i Region Uppsala.

Mängden virus som en smittad person bär på kan dock skilja sig stort från person till person. Därför finns det enligt Anna Gillman väldigt många variabler för vad som avgör om någon smittar.

– Studier visar att det är sexton gånger lägre risk att bli smittad utomhus än inomhus. Men då kanske du har en person som är sexton gånger mer smittsam.

Men även om det kan vara lättare att hålla avstånd utomhus är det fortfarande väldigt viktigt att tänka på restriktionerna, menar Anna Gillman.

– Reglerna gäller fortfarande i allra högsta grad. Sedan kan det finnas en trötthet i att höra detta. Men jag tror att en stor majoritet bland befolkningen har ändrat sitt sätt att vara. Det finns få som inte gör någonting alls. Sedan är kanske de som har perfekt följsamhet inte tillräckligt många för att det ska påverka epidemikurvorna så mycket som vi önskar. 

Regler för serveringar

1 juli 2020 kom den nya lagen om tillfälliga smittskyddsåtgärder på serveringsställen. 9 december samma år förlängde regeringen lagen till 31 maj i år. Lagen reglerar bland annat hur länge krogar och restauranger får hålla öppet. För närvarande måste de stänga 20.30 oavsett om de serverar alkohol eller inte. Utöver det säger Folkhälsomyndighetens rekommendationer att serveringställen ska se till att sällskap kan hålla minst en meters avstånd från andra sällskap. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!