Fängelse för revolverhot mot barnfamilj

Fyra män i 20-årsåldern döms för att ha trängt sig in hos en barnfamilj i Uppsala, hotat dem med vapen och misshandlat en familjemedlem.

En familj i Stenhagen utsattes för rånförsök i somras.

En familj i Stenhagen utsattes för rånförsök i somras.

Foto: Robert Gabrielsson/UNT arkiv

Uppsala kommun2019-11-28 15:24

Tre av männen tog sig in bostaden i Stenhagen och döms nu för grovt olaga hot och misshandel. Den fjärde mannen körde gärningsmännen i bil till och från platsen och skaffade silvertejp som skulle användas vid brottet. Han döms för skyddande av brottsling. Samtliga fälls dessutom för innehav av den revolver som användes, rubricerat som grovt vapenbrott. 

Straffen blir fängelse mellan två och två och ett halvt år. De tre som tog sig in i lägenheten ska betala skadestånd till de drabbade familjemedlemmarna. 

Det var en morgon i juli som trion ringde på dörren hos barnfamiljen i Stenhagen. När mannen i familjen öppnade angreps han av de tre gärningsmännen som trängde sig in och hotade honom med ett skjutvapen. Mannen gjorde emellertid motstånd och hindrade förövarna från att ta sig längre in i bostaden. Slagsmål utbröt i hallen där en av familjens söner också deltog för att försöka avväpna och få ut gärningsmännen. När en av förövarna fick ett slag i ansiktet valde alla tre att ge upp och fly från platsen. Även mannen i familjen skadades när han fick ett slag av pistolkolven i ansiktet. 

Kort efteråt stoppades en hyrbil på riksväg 55 i riktning mot Enköping. Vittnesuppgifter gjorde att fordonet hade kopplats ihop med inkräktarna. I bilen satt tre män som greps. En vecka senare greps ytterligare en man. Tre av de gripna åtalades för försök till grovt rån, den fjärde – som misstänktes ha kört bilen till och från brottsplatsen – för medhjälp till grovt rån. Alla fyra åtalades dessutom för grovt vapenbrott.

Familjen som utsattes för inkräktarna hade bott i Sverige i ett år och inte varit inblandad i några konflikter. Familjemedlemmarna berättade i förhör att de inte hade några värdesaker hemma. Brottsutredarna misstänker att gärningsmännen tagit fel på adress och slagit till mot fel personer. Tingsrätten anser inte heller att målet var att råna den aktuella familjen. Därför döms förövarna för hot och misshandel, i stället för rånförsök. 

Revolvern som användes mot barnfamiljen hittades under en lövhög i ett skogsparti nära brottsplatsen.
Revolvern som användes mot barnfamiljen hittades under en lövhög i ett skogsparti nära brottsplatsen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!