I grunden gäller samma råd i skolan i höst som under förra läsåret: håll avstånd, tvätta händerna, idrott utomhus, inga föräldramöten inomhus och utspridda luncher. Men fackförbundet Lärarnas Riksförbund tycker inte att åtgärderna räcker.
– Som generella instruktioner är det väl inte orimligt det man skriver, men samtidigt så är det inte tillräckligt. Det är många som säger att det är väldigt svårt i grundskolorna att hålla avstånd, eller snarare att det inte går, säger Helena Dübeck, ordförande på fackförbundet Lärarnas Riksförbund i Uppsala.
Uppsala kommuns grundskolechef Erik Ojala är medveten om oron. Han säger att kommunen gör allt de kan men att skolorna inte är byggda för en pandemi.
– Det är en jätteutmaning. Alla som har gått i skolan vet hur det ser ut i ett klassrum och att det är jättesvårt att hålla avstånd där, men nu har vi jobbat med det här länge och många barn har lärt sig att följa råden. Och för varje moment där vi lyckas hålla avstånd har vi lyckats med något för att minska smittspridningen, säger han.
Den stora förändringen för i år är Folkhälsomyndighetens hållning om att normalisera skolan och ha närundervisning som princip.
– Det är klart att vi vill ha närundervisning men då vill man ju att den ska vara trygg för alla i skolan, säger Helena Dübeck.
Fackförbundet efterfrågar nu därför vaccinering från 12 år och uppåt.
Enligt Folkhälsomyndigheten är dock vaccinationstäckningen hos lärare i Sverige god, och Erik Ojala på Uppsala kommun säger att så är fallet även lokalt.
– Vi får inte föra statistik på det men generellt så är vår uppfattning sådan. Vi uppmanar ju också medarbetare att vaccinera sig, säger han.
Behövs vaccinering av 12-åringar om lärarna är vaccinerade?
– Det är inte ett hundraprocentigt skydd så för lärarna är det tryggare om eleverna också vaccinerar sig. Man är i nära kontakt och vi hade flera exempel förra året på när klasser och ibland hela årskurser var tvungna att stänga för att det var för stor smittspridning, säger Helena Dübeck.
Ove Andersson är medicinsk rådgivare på smittskyddsenheten i Uppsala och har haft det primära ansvaret för skolfrågor under pandemin. Han säger att nyttan med vaccinering från 12 år inte är helt entydig.
– Yngre barns betydelse för smittspridning är mindre än vuxnas, och om de vuxna lärarna då är vaccinerade är skyddseffekten tillräckligt god för att de ska undvika allvarlig sjukdom. Det är heller inte säkert att man minskar smittan i samhället och i skolan och man minskar inte antalet allvarliga infektioner hos barnen, säger han.
I Finland och Danmark har man gjort bedömningen att nyttan överväger riskerna och valt att vaccinera barn från 12 år och uppåt. Där pratas det både om att skydda barn mot allvarlig sjukdom och att det ger ett skydd för samhället i stort. Än så länge är den nationella linjen i Sverige att det inte behövs, och att det finns för lite data på om vaccinen faktiskt är lika säkra för barn som för vuxna.
Som det ser ut nu är tanken att undervisningen ska bedrivas i princip som vanligt, med några undantag. Idrott ska bedrivas utomhus, man undviker samlingar i aulan och lunchrasterna sprids ut. Lärarna ska ha digitala möten och jobba hemifrån efter undervisning.