Ett gråare november än vanligt

November månad var nära att slå rekord i dysterhet. "En av de längsta gråmulna novembermånaderna någonsin", enligt experten.

Foto: TT

Uppsala kommun2019-12-05 12:05

Årets novembermånad blir ihågkommen som en riktigt grå historia. Moln, dis och dimma dominerade och solen lyste med sin frånvaro.

– Det såg ut att bli en av de längsta gråmulna novembermånaderna någonsin, säger Sverker Hellström, klimatolog på SMHI.

Han liknar årets novembermånad med november 1993, samt hur det var vid millennieskiftet. Först mot slutet lättade det upp, när vi var på väg in i vintermånaderna.
– Det kom kallare och torrare luft de sista dagarna vilket skingrade molnen och släppte fram solen, säger Sverker Hellström.

Enligt SMHI hade Uppsala totalt 33 soltimmar under november månad. Den kallaste dagen var lördagen den 30 november, som bjöd på 0,6 minusgrader. 

Annars var november en relativt varm månad med en medeltemperatur på 2,6 grader. Medeltemperaturen mellan åren 1961–1990 låg på 1,8 grader, baserat på mätningar vid Uppsala universitet.

– Det var en lite varmare novembermånad än vanligt, säger Sverker Hellström. 

Varmast var det tisdagen den 19 november med 8,6 plusgrader. 

Inledningen av månaden var torr men överlag blev det en blöt månad. Av novembers 30 dagar bjöd 20 på någon form av regn eller snö. Den totala mängden nederbörd mätte 76,9 millimeter, vilket är nästa 30 millimeter mer än medelvärdet i Uppsala mellan åren 1836–1990. Största regnmängderna kom i slutet av månaden, där torsdagen den 28 november toppade med hela 19,5 millimeter av snöbyar och regn.

Årets första snö kom lördagen den 9 november och det snöade i tre dagar, men det kom bara några få centimeter som snabbt smälte bort. November är en höstmånad och vintern kom till Uppsala under månadens två sista dagarna. Den 29 november föll 13 centimeter snö.

– Den meterologiska vintern kom lite tidigare än normalt, men i mitten av månaden blev det lite mildare, säger Sverker Hellström.

Han bedömer att november månad var en ganska normal höstmånad i Uppsala. Vinden låg lite under det normala. I Sverige som helhet har dock november varit en torr månad i norr, med desto mer nederbörd i södra delarna av landet. 

Den stora mängden nederbörd har nu gjort att de små grundvattenmagasinen, som används för enskild vattenförsörjning, har nått normala nivåer i Uppsala. De stora grundvattenmagasinen, som används för den kommunala vattenförsörjningen har dock fortsatt varit långt under normala nivåer i östra Sveland och Uppsala, enligt SGU, Sveriges geologiska undersökning. 

November präglades av solbrist och regn.
November präglades av solbrist och regn.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!