Entusiaster möts i elegant kamp

Efter knappt en timmes träning tystnar det i Svandammshallarna. Idrottarna lägger ned sina svärd och samlas för högläsning. De kan inte slåss utan historiska manuskript.

Uppsala historiska fäktskola tränar i Svandammshallarna. Björn Lindahl och Torun Sandström cirkulerar runt varandra i en elegant kamp.

Uppsala historiska fäktskola tränar i Svandammshallarna. Björn Lindahl och Torun Sandström cirkulerar runt varandra i en elegant kamp.

Foto: Staffan Claesson

Uppsala kommun2020-02-24 09:43

– Jag höll på med MMA förut. Här är klimatet öppnare. Det finns fler nördar här, personer med historieintresse, och den fysiska kapaciteten är generellt inte lika hög som i många andra kampsporter, säger Björn Lindahl efter att ha tagit av sig fäktningmasken med extra skydd för hjässan. 

I handen håller han ett svärd som når upp till armhålan. Runt honom står tonåringar, kvinnor och män i par. De cirkulerar runt varandra, får in stötar i buken, benet eller armen på motståndaren. Ljudet av blad som slår emot varandra fyller idrottshallen i centrala Uppsala när idrottarna på Uppsala historiska fäktskola härmar tyska munkar och nunnor med dragna svärd, hämtade ur manuskript från medeltiden. Att idrottarna inte rör sig som vikingar eller romare har en enkel förklaring. Ingen vet hur de tog sig an sina motståndare eftersom det inte finns nedskrivet, vad vi vet.

Men att rörelserna har gamla anor var inte det som lockade Björn och hans partner, i den senaste duellen, in i sporten. 

– Det var svärden, säger Torun Sandström med ett leende på läpparna och rosenröda kinder.

Likt Björn Lindahl kommer hon från en annan kampsport, judo, och har fått upp pulsen rejält efter några riktigt snygga stötar och pareringar, klädd i tjock täckjacka, vantar som påminner om hårda boxningshandskar, vadderade byxor och benskydd.

– Första gången jag satte på mig allt undrade jag hur jag skulle kunna röra mig. Men man vänjer sig, och det är en avvägning mellan smidighet och säkerhet, säger Björn.

Helt ofarlig är sporten inte. Även om svärden är slöa och udden rundad, så väger de en hel del. Runt 1,3 kilogram i grenen långsvärd. Vilket kan ge ett och annat blåmärke och brutna fingrar om det vill sig illa. Åldersgränsen för att gå med i Uppsala Historiska Fäktskola är 15 år, vilket även är åldern på den yngsta medlemmen. Det breda åldersspannet med unga starka studenter och historieintresserade äldre är en del av charmen med fäktningen, anser Torun. 

– Det är ingen prestige. Det är bara fantastiskt trevliga människor som kommer hit för att ha kul, säger hon innan de två sluter upp med de andra sex paren som samlats i en liten cirkel på golvet.

Det är dags för tränaren att läsa högt ur Valpurgismanuskriptet innan svärden åter plockas upp med de otympliga handskarna. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!