Fotot från mitten av 60-talet visar rivningen av Rappska huset, men påminner också om trafiksituationen i korsningen Skolgatan-Sysslomansgatan. Det är fortfarande vänstertrafik, omställningen till högertrafik sker först 1967.
I förgrunden av bilden syns en bullig husvagn som påminner om Musse Piggs campingvagn som visas på SVT varje julafton. Husvagnens runda former har få likheter med dagens husbilar. Vi försöker ta reda på vad det är för en husvagn och ringer Bo Forsberg som driver Nostalgimuseum i Strömsbergs bruk i Tierp.
– Det kan vara en SMV Husvagn från 1949-1951. Senare hamnade fönstren längre ned. Dragbilen är en Mercedes, säger han.
Han har själv flera gamla husvagnar, bland annat en SMV från 1964.
– Det var ju stil på grejerna förr, på bilar och sådant. I dag ser de likadana ut alla bilar. De är inte fina, säger Bo Forsberg.
För att ta reda på mer om vagnen på bilden kontaktar vi Bernt Löfquist i Björklinge som driver Facebook-gruppen SMV Husvagnar och varje år ordnar en träff i Örebro där företaget finns kvar.
Att just denna husvagn skulle vara av det numera klassiska märket håller han inte med om.
– Det är ingen SMV, rutorna sitter felplacerade och det var stora husvagnshjul på den tiden. Det fanns byggsatser att köpa så att du kunde bygga en vagn själv. Det är bara plywood i de där tidiga vagnar. Den här är nog från början av -60-talet, säger Bernt Löfquist.
I mitten av 1960-talet fanns många små husvagnsmärken.
– Nästan varje snickeri hade ett eget. Högkonjunkturen påverkade det hela, säger Bernt Löfquist.
I slutet av 60-talet fick fler det bättre ställt ekonomiskt, och hade råd att köpa en husvagn (eller bostadsvagn som de första SMV-vagnarna kallades) i stället för att tälta.
Den bulliga husvagnen på bilden saknade egen broms och hade antagligen inget förtält. Köket var ett vanligt stormkök, uppger Bernt.
Om husvagnen var i bruk i dag, skulle den vara värdefull?
– Har du en bil till blir det alltid ett högre värde. Men främst skulle vagnen ha ett affektionsvärde och ses lite som kuriosa, säger Bernt Löfquist.
På det gamla fotografiet från 60-talet syns också en lyftkran och en huskropp som saknar fönsterglas. Det är rivningarnas era.
I UNT 8/7 1965 skriver tidningen "Bara skalet kvar av Rappska huset". Byggnaden uppfördes av handlaren David Rapp 1907. Den är i jugendstil och en byggnad som ofta nämns när man talar om rivningarna i Uppsala under 60-talet.
– Det var ett fint hus med en fin arkitektur, säger Sten-Åke Bylund, ordförande för föreningen Vårda Uppsala.
Enligt artikeln i UNT visade det sig svårare att riva huset än man trott. Orsaken var att de två vindsvåningarna fick rivas för hand, då man inte fått tag på en tillräckligt hög lyftkran. Men i dag är huset borta.
– Det var tidens tecken, man ville ge plats för bilen. Man ville förnya och skapa bättre förutsättningar. Det blev rivningar som inte var så genomtänkta ur ett längre perspektiv.
Rappska huset börjar falla i glömska för Uppsalaborna och få talar i dag om dess snirkliga arkitektur. Men protesterna mot rivningarna var högljudda. Sten-Åke Bylund säger:
– Det har varit en saknad byggnad i Uppsala.
Affärs-, restaurang- och bostadshuset för Brf Luthags-City står nu på platsen. Det är en byggkloss i gult tegel som likt bilen och husvagnen på bilden är stiltypisk för 60-talet.