Kommunens satsning – simundervisning för andraklassarna

För att få bukt med barns försämrade simkunskaper satsar Uppsala kommun på mer simning. Till hösten får även andraklassare simundervisning på skoltid.

Ronja Gunnefur, huvudsimlärare på Fyrishov, har jobbat som simlärare sedan 2020 och är glad över beslutet. "Det är jättekul. Ju mer simning desto bättre", tycker hon.

Ronja Gunnefur, huvudsimlärare på Fyrishov, har jobbat som simlärare sedan 2020 och är glad över beslutet. "Det är jättekul. Ju mer simning desto bättre", tycker hon.

Foto: Douglas Dahlström

Uppsala2023-08-10 18:39

Barn blir allt sämre på att simma. Det visar en rapport från Svenska Livräddningssällskapet publicerad i vintras. Förra sommaren beslutades det i Uppsala kommun om att införa gratis simundervisning på skoltid för elever i årskurs två och inte bara förskoleklassen, som tidigare varit fallet.

Med start i september kommer kommunens 6 000 elever i både förskoleklass och i andra klass under fem tillfällen få åka till antingen Fyrishov eller Gottsundabadet. Där kommer de få träna upp sin vattenvana och lära sig grunderna i simning.

Ronja Gunnefur är huvudsimlärare på Fyrishov och är mycket glad över beslutet. Sedan pandemin har hon upplevt att simkunskaperna blivit allt sämre bland barn och att skillnaden mellan olika barn är stora. Nu ser hon fram emot att se hur barnen hon lärde ut för två år sedan har utvecklat sina kunskaper i vattnet.

– De kanske inte lär sig simma 25 meter på fem simlektioner. Men förstår de att vatten inte är farligt blir det mycket lättare att lära sig simma, säger hon.

undefined
Ronja Gunnefur, huvudsimlärare på Fyrishov, har jobbat som simlärare sedan 2020 och är glad över beslutet. "Det är jättekul. Ju mer simning desto bättre", tycker hon.

Nu önskar hon att eleverna fick ännu fler tillfällen i bassängen.

– Helst hade jag sett att det var tio tillfällen, men fem är bättre än inget. All simskola är värd pengarna. I Sverige har vi en vattenkultur där alla stöter på vatten någon gång. Det handlar om att skapa en vattenvana, säger hon.

Även Svenska Livräddningssällskapet ser positivt på Uppsala kommuns beslut, men menar samtidigt att det kan behövas ännu större insatser.

– Simkunnighet är en färskvara. Har man bara simskola i årskurs två och sedan inte följer upp det förrän i sjätte klass gör det begränsad nytta, säger Mikael Olausson, generalsekreterare på Svenska Livräddningssällskapet.

undefined
Mikael Olausson från Svenska Livräddningssällskapet ser positivt på beslutet, men menar att simkunnighet är en färskvara. "Drömmen vore att ha simundervisning varje år från förskoleklass till nian", säger han.

Enligt Uppsala kommun landar kostnaden för simundervisningen på 7,2 miljoner kronor.

– Vi förstår att det är en resursfråga. Men i längden blir det dyrt för samhället när invånare råkar illa ut på vattnet. Vi får inte göra simkunnigheten till en klassfråga, säger Mikael Olausson.

I nuläget är det dock inte aktuellt att erbjuda fler tillfällen eller simskola till fler årsklasser.

– Vi gör den här satsningen trots det svåra ekonomiska läget. Dels för att vi vill ha trygga, glada familjer med barn som kan leka frimodigt i vattnet och dels för att se till att fler sjätteklassare klarar målen i idrott och hälsa när betyg ska sättas i sexan, säger Eva Christiernin (S), ordförande i utbildningsnämnden.

undefined
"Ju fler som kan simma i lägre åldrar, desto tryggare är vi alla", menar Eva Christiernin (S) ordförande i utbildningsnämnden.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!