Runt tio procent av Uppsala kommuns invånare i åldersgruppen 64 år och uppåt är medlemmar i Uppsala Senioruniversitet, USU.
– Som pensionär är det värt mycket att ha något stimulerande att se fram emot. USU:s utbud är brett och du träffar en mängd trevliga människor. Att få lyssna på goda föreläsare är en lycka. Här får du möjlighet att fortsätta lära dig och hålla synapserna i gång, säger Gunilla Åbrink.
Det finns många senioruniversitet i Sverige i dag, men Uppsala var först ut i landet vid starten 1979 och 40– årsjubilerar i år. Uppsala senioruniversitet riktar sig till människor från 58 år och uppåt, oavsett studiebakgrund. Varje år genomför de omkring 40 föreläsningsserier och 180 studiecirklar.
– Vi har inte boule, schack eller dans på vårt program, utan vårt fokus är att vara en ren studieorganisation, berättar Per Olof Osterman, ordförande i USU.
Trots att föreningen inte gjort någon reklam, har de ändå vuxit från 2000 till cirka 4500 medlemmar de senaste tio åren.
– Vår framgångssaga tror jag beror på att Uppsala Senioruniversitet redan från början lyckades rekrytera funktionärer med bred och hög kompetens och engagemang för idén att ordna möjligheter för lärande.
Själv kom Per Olof Osterman i kontakt med Uppsala Senioruniversitet när han letade efter en kör.
– När jag fyllde 70 år tänkte jag att jag skulle prova något nytt, och sjunga hade jag aldrig gjort.
Numera har han varit aktiv i föreningen i 10 år och är ordförande sedan 2,5 år tillbaka.
USU anordnar även resor som anknyter till föreläsningsserierna.
– Våra resor är väldigt populära, särskilt teaterresor till närliggande orter i Sverige. Sen har vi också haft längre resor till exempelvis Kina, Polen och Kroatien, berättar Agneta Åhlin, som jobbar ideellt på sekretariatet.
– I ålderskategorin som våra medlemmar är i, finns det ganska många som är ensamstående. Resorna ger möjlighet att åka tillsammans med andra med samma intressen.
För många medlemmar, inklusive Agneta, fyller föreningen en viktig social funktion.
– Jag har bott i Uppsala under många år, men pendlat till Stockholm, och kände knappt en kotte i stan när jag gick i pension. Via USU har jag byggt upp ett nytt kontaktnät.
Under många år har Agneta Åhlin också studerat franska på Senioruniversitetet. Upprinnelsen till det, var en resa till Orange.
– Jag och min man var på en operafestival och gick på restaurang där jag beställde en fin 5-rättersmiddag till oss. Jag trodde att min skolfranska och jobbfranska skulle räcka. Men när maten väl kom in var det bara yoghurt, yoghurt, yoghurt. Efter det bestämde jag mig för att läsa franska och min man började med tyska.
Hur gör ni urvalet till föreläsningsserier och studiecirklar?
– Vi har 30 medlemmar som arbetar med serier och cirklar. De är uppdelade i arbetsgrupper med fokus på olika ämnesområden där de använder sina kontakter för att hitta föreläsare och cirkelledare, berättar Per Olof Osterman.
Nya cirklar startas också utifrån önskemål. Som den mycket populära jazzensemblen.
– Vi hade en föreläsningsserie om att förstå jazzmusik och efter det efterfrågade många att få prova på att spela och sjunga jazz. Sedan 2016 har vi en egen jazzensemble med ett tjugotal medlemmar, berättar Gunilla Öbrink.
Sedan 2016 filmas tisdagsföreläsningarna och medlemmarna kan via en strömmingstjänst se dem i efterhand. Per Olof Osterman ligger bakom både det initiativet och den nya mobilappen ”USU medlem”, som blev klar att användas i år. I appen kan medlemmarna hålla koll på föreläsningsserier de anmält sig till och ha både medlemskort och biljetter tillgängliga digitalt.
– Jag gillar att driva saker framåt och i föreningen får jag möjlighet att utveckla verksamheten vidare. För mig är det väldigt stimulerande att ge andra människor glädje genom arbetet jag gör, säger Per Olof Osterman.
Den 12 november firar Uppsala Senioruniversitet sin 40-årsdag i universitetsaulan.
– Vi ser det här som ett tillfälle att se tillbaka på vad föreningen gjort sedan starten och har bjudit in alla medlemmar till ett omfattande program, berättar Per Olof Osterman.
Under 40-årsfirandet kommer det bland annat att bjudas på föreläsningar, tal och diplomutdelning.
– Vi räknar med åtminstone tusen deltagare och vår egna kör ”Goldsingers” och vår jazzensemble står för underhållningen. Sedan har vi också en hemlig gäst som ska uppträda, berättar Gunilla Öbrink som ingår i föreningens jubileumskommitté.