"Din kropp är död, men hedersvåldet lever"

På tisdagen var det 18 år sedan Fadime Sahindal mördades. ”Fadime, din kropp är död, men hedersvåldet lever”, sa Sara Mohammad, en av talarna under ceremonin vid Fadimes grav på Gamla kyrkogården.

Skådespelaren och komikern Nisti Stêrk presenterade talarna när Fadime Sahindal hedrades på tisdagen. Här lägger hon ner en blomsterkrans med liljor på graven.

Skådespelaren och komikern Nisti Stêrk presenterade talarna när Fadime Sahindal hedrades på tisdagen. Här lägger hon ner en blomsterkrans med liljor på graven.

Foto: Sven-Olof Ahlgren

Uppsala kommun2020-01-21 14:28

Sent på kvällen den 21 januari 2002 öppnar 26-åriga Fadime Sahindal dörren till sin systers lägenhet i Gamla Uppsala. Utanför står hennes pappa. Han har en pistol i handen och skjuter sin dotter med två skott. Det ena skottet träffar i huvudet. 

Enligt pappan hade Fadime vanärat hela släkten genom att öppet ha en svensk pojkvän och vägrat gifta sig med en släkting. Hon dödshotades, men vågade ändå offentligt prata om frågor kring hederskultur.

Det 18 år gamla mordet är i dag den starkaste symbolen för hedersvåld i Sverige. Varje år kring den 21 januari anordnas Fadimedagarna av ett hundratal olika organisationer med föreläsningar och evenemang över hela landet. 

På tisdagen var det liksom tidigare år kransnedläggning vid Gamla kyrkogården i Uppsala för att hedra Fadime Sahindals minne och det 50-tal personer som samlades vid hennes grav fick lite tidig vårvärme från januarisolen. Ceremonin inleddes klockan 12 med klockringning från Stillhetens kapell i närheten.

Huvudarrangör för kransnedläggningen är riksorganisationen GAPF (Glöm aldrig Pela och Fadime), en förening som arbetar mot hedersvåld sedan 2001. I år är temat "Fadime är död. Hedersvåldet lever".

Sara Mohammad, föreningens grundare och en av talarna vid ceremonin, säger att det viktigaste med dagen är att hylla Fadimes kamp för frihet och jämlikhet. 

– Vi vill skicka en hälsning till hennes systrar och bröder om att vi inte vänder dem ryggen. Vi ligger på våra politiker och önskar att kampen mot hedersvåld ska bidra med hopp om deras framtid, säger hon.

Under den känslosamma ceremonin vände sig Sara Mohammad direkt till Fadime i sitt tal.

– Fadime, i ditt tal i riksdagen 2001, kort innan du blev hedersmördad, vädjade du till politikerna: vänd dem inte ryggen. Jag önskar av hela mitt hjärta att jag kunde säga att politikerna har lyssnat på dig. Men verkligheten är helt annorlunda. Det finns fortfarande politiker som förnekar problemet. Fadime, din kropp är död, men hedersvåldet lever, sa Sara Mohammad bland annat.

Övriga talare var bland andra landshövding Göran Enander och kommunfullmäktiges ordförande Eva Edwardsson (L). Ceremonin avslutades liksom tidigare år med att Fadimes favoritlåt "One" av U2 spelades, samtidigt som kransar med vita nejlikor – hennes favoritblommor – lades på graven.

Karta: Gamla Kyrkogården
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!