"Det var som en kopia på min sjukjournal"

Uppsala kommun lämnar över sekretessklassat material utan samtycke. Hans från Uppsala upptäckte att hans hemtjänstföretag hade fått uppgifter om hans sjukdomar, trots att de bara skulle städa och sköta tvätten.

Det företag som städar behöver inte ha uppgifter om sjukdomar och hur de har behandlats genom åren, anser Hans.

Det företag som städar behöver inte ha uppgifter om sjukdomar och hur de har behandlats genom åren, anser Hans.

Foto: Lars Pehrson/SvD/TT

Uppsala kommun2020-01-28 07:03

Hans, som vill vara anonym, har en neurologiskt funktionsnedsättning sedan länge. Han sitter i rullstol, men klarar ändå det mesta på egen hand. Han behöver dock hjälp med städning, tvätt och matinköp. Det får han från Uppsala kommun via ett privat hemtjänstföretag. År 2018 bytte han företag. Av en slump fick Hans då se den beställning med uppgifter om honom som kommunens omsorgsförvaltning lämnat till det nya företaget. Han fick en mindre chock.

– Där fanns en massa saker om mig som inte har ett dugg att göra med de arbetsuppgifter som hemtjänsten ska utföra. Det var som en kopia på min sjukjournal. Där stod om hur jag mår fysiskt och psykiskt, om mina sjukdomar och vilka behandlingar jag har fått. Jag vill inte att de som kommer hem till mig ska veta allt det här. Det är integritetskränkande. Dessutom fanns flera uppgifter om hur min kropp fungerar som inte stämmer, säger han.

Hans begärde att få se alla beställningar som Uppsala kommun gjort från och med år 2012. 

– Det visade att kommunen börjat skriva om mina sjukdomar från 2014, sedan har det bara blivit mer och mer för varje år. Det hade varit helt ok om det handlat om uppgifter som är nödvändiga för att hemtjänsten ska kunna göra ett bra jobb. Men jag anser att kommunen ska rådgöra med mig om vilka uppgifter som ska spridas vidare. De borde inhämtat mitt samtycke, undrar han.

Han får stöd av Sofia Nilsson-Hallqvist, jurist vid Inspektionen för vård och omsorg, Ivo. Enligt henne måste kommunen kunna lämna över viss information till en ny utförare för att den ska kunna göra sitt jobb. Men hon anser att det är lämpligt att prata med den enskilde om syftet med informationsöverföringen och vad den enskilda tycker är relevant att lämna över till en ny utförare, ett så kallat samtycke. 

Det gör inte Uppsala kommun i dag. 

Lena Thalén, avdelningschef vid omsorgsförvaltningen, kan inte uttala sig i ett enskilt fall som Hans. Hon tycker dock inte att kommunen ska lämna ut mer uppgifter än nödvändigt till ett företag för att de ska kunna utföra sitt uppdrag. 

 – Det är olyckligt om en person upplever att kommunen inte är tydlig när det gäller hur personliga uppgifter hanteras, säger hon.

Är det relevant att skicka över sjukdomsinformation när hemtjänsten bara ska tvätta, städa och handla mat?

–  Det kan vara relevant att lämna över vissa uppgifter om sjukdom i fall något skulle hända när hemtjänstpersonalen är på plats. Vi gör alltid en individuell bedömning och försöker se till så att den enskilde känner sig trygg med vilka uppgifter som finns med. Men vi ska inte lämna ut mer uppgifter än nödvändigt, säger Lena Thalén.

Varför har ni inte en dialog med de berörda?

– Vi har en dialog med de som ansöker om stöd från oss under själva handläggningsprocessen men vi vill bli ännu bättre och håller på att ta fram ett nytt system där den enskilde själv ska kunna logga in för att se vilka uppgifter som finns. Den möjligheten kommer kanske att införas redan i år.

Ivo anser att ni bör inhämta ett samtycke med de som berörs. Varför har ni inte det som regel?

– Det kan man ha. Men vi har en inställning att vi ska vara så transparenta som möjligt så att den enskilde känner sig trygg. Jag anser att våra processer är säkra och vi är varsamma med de uppgifter vi för vidare, säger Lena Thalén.

Samtycke möjligt för alla

Uppsala kommun har särskilda blanketter om samtycke till informationsöverföring på sin hemsida.

Där står att läsa att: "information om dig inom socialtjänsten och hälso- och sjukvård omfattas av sekretess. För att möjliggöra samarbete mellan olika myndigheter och vården har du möjlighet att upphäva hela eller delar av sekretessen. Samtycket gäller informationsöverföring som behövs i aktuella ärenden. Du kan när som helst återkalla ditt samtycke."

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!