– Vi ser ingen stabilitet i materialflödet, utan räknar med brist på material de närmaste månaderna. Det kan därför bli så att många planerade operationer ställs in de närmaste tre månaderna, sa Mikael Köhler, chefsläkare på Akademiska sjukhuset, under en presskonferens strax efter lunch på fredagen.
Operationer som inte kan vänta, till exempel de flesta canceroperationer, utförs dock. Det krävs prövning i varje enskilt fall.
– Alla inställda operationer kommer att ge effekt på våra väntetider. Men den vars operation blivit uppskjuten kommer i regel att bli prioriterad. Man kan inte vänta hur länge som helst på operation, sa Mikael Köhler.
I ett första steg ställs operationer in även under måndagen nästa vecka. Fram till och med den 16 oktober hade 97 operationer ställts in på Akademiska sjukhuset. Mikael Köhler anser att läget är "väldigt allvarligt", men påpekade att 80 procent av alla operationer fortfarande utförs.
Bristen på sjukvårdsmaterial har nu varit akut i snart två veckor. Sedan Apotekstjänst tog över som leverantör den 1 oktober har de levererat 50-60 procent av det material som Akademiska beställt.
– Det har varit väldigt ojämnt vilka tider som godset kommer och i vilka volymer. Det har varit mycket svårt att få leveransbesked och följesedlar har ofta inte stämt med innehållet, så min personal har fått jobba hårt, säger Björn Kardell som är avdelningschef på Transport och logistik.
Regionen kan inte längre förlita sig enbart på Apotekstjänst, utan har börjat handla upp material direkt från de som säljer sjukvårdsmaterial. Men det innebär inte att avtalet med Apotekstjänst automatiskt upphör. En juridisk översyn pågår kring hur Region Uppsala ska agera och en särskild grupp tittar nu på hur leveransfrågan bäst ska lösas framöver.
– Det tar lång tid för en ny leverantör att förbereda sig. Att skaffa en så stor lokal och ett stort lager gör man inte i en handvändning, säger Björn Kardell.
Även om Apotekstjänst ordnar upp detta, kan ni lita på dem framöver?
– Det kan jag inte uttala mig om. Kommer de inte upp i de volymer som krävs kan de inte fortsätta.
När drar ni en gräns för att fortsätta avtalet?
– Om läget förvärras. Eller aldrig förbättras.
Såväl Björn Kardell som Mikael Köhler ser en möjlig positiv effekt av situationen: att samhället börjar tänka till kring buffertlager.
– Någonstans har samhället glömt bor att det kan hända kriser, säger Mikael Köhler.