Därefter har också arbetsgivarorganisationen Almega gått ut med rekommendationer om att arbetsgivare bör låta personal som vistats i riskområden stanna hemma.
Sophie Thörne är arbetsrättsjurist på Almega som representerar 11000 företag. Hon förklarar bakgrunden till deras råd.
– Vi vill undvika smittspridning och oro hos de anställda. Det kan till exempel handla om oro för att sitta på samma möte som någon som varit i riskområdena.
Almegas råd strider mot Folkhälsomyndighetens rekommendationer. Myndigheten rekommenderar att en symtomfri person som vistats i riskområdena inte per automatik ska stanna hemma två veckor efter hemkomst. Den bör dock vara uppmärksam på hosta, andningssvårigheter och feber, och ringa sjukvården 1177 för bedömning.
För den som är frisk men ändå måste avstå arbete på grund av risk att smitta andra, finns smittbärarersättning. Ansökan görs hos Försäkringskassan.
– Om en läkare intygar att man kan vara smittsam eller är smittad av en allmänfarlig sjukdom så kan man beviljas smittbärarpenning, säger Gustav Berg på Försäkringskassan.
Sophie Thörne på Almega säger att om arbetsgivaren uppmanat en person att stanna hemma så utgår lön under denna period om personen inte blivit berättigad till smittbärarpenning.
– I många av våra företag kan de anställda jobba hemifrån, men om det är en typ av arbete där det inte fungerar, ska den anställda ändå få lön om den beordras vara hemma.
I torsdags meddelade också en skola i Uppsala att alla elever som varit i smittoriskområden ska vara hemma två veckor. Uttalandet drogs senare tillbaka.
Kan en förälder ta ut vab om skolan uppmanar barnet att vara hemma?
– Om en förälder själv misstänker att ett barn kan vara smittsamt och barnet är under 12 år kan föräldern vara hemma med barnet i en vecka. Därefter behövs ett läkarintyg. För barn över 12 år behövs läkarintyg från första dagen, säger Niklas Löfgren som är familjeekonomisk talesperson på Försäkringskassan.
Niklas Löfgren säger att det inte räcker att ha vistats i ett riskområde utan det behövs en specifik misstanke, vilket är i linje med Folkhälsomyndighetens rekommendationer.