Sjuksköterskan Sofia Lindström är vice ordförande vid Vårdförbundet i Uppsala och jobbar till vardags på fackförbundets expedition. Men nu när Akademiska sjukhuset behöver personal för att ta hand om alla som insjuknat under coronapandemin är hon en av de som ställer upp.
Sofia Lindström är specialiserad på intensivvård och tar extra arbetspass på centralintensiven, CIVA. Hon beskriver situationen som ansträngd.
– Redan innan pandemin var läget på Akademiska sjukhuset pressat. Nu när vi fått in så många svårt sjuka patienter till följd av coronasmittan är det ännu mer besvärligt, säger Sofia Lindström.
– I vanliga fall skulle vi inte acceptera en så här överbelastad arbetssituation men för tillfället finns ingen annan utväg. Om våra patienter med covid-19 inte fått intensivvård hade de inte överlevt.
För en sjuksköterska tar det ett år att bli specialiserad på intensivvård. Trots att arbetet kräver hög kompetens får de sjuksköterskor som går in och jobbar extra med coronapatienter på intensivvården en introduktion som omfattar endast ett pass.
– Det finns stor risk för patientsäkerheten. Det uppstår hela tiden fel, stora som små. Det kan handla om att någon trycker på fel knapp eller att läkemedelsdoseringen inte stämmer, berättar Sofia Lindström.
Hon är orolig över att kollegorna ska drabbas av vad hon kallar etisk stress, att någon råkar göra fel eller är så rädd att begå misstag att personen far psykiskt illa.
– Därför är det jätteviktigt med tid för återhämtning. Men är man lojal och tar på sig för många arbetspass finns risk för utmattning.
Hur går då själva arbetet med coronapatienterna till? Viruset angriper lungorna och de flesta patienter på CIVA är nedsövda och ligger i respirator. De får hjälp med andningen via en slang i halsen som är kopplad till respiratorn.
De sjuka sondmatas eller ges näringslösning via dropp. Vården handlar bland annat om att befria luftvägarna från slem, att vända patienterna för att undvika liggsår och att sköta munvården för att stoppa bakterier.
– Och så måste man ha stenkoll på vätskebalansen, vi kollar varje droppe som går in och ut.
Sofia Lindström säger att vårdpersonalen är mån om att hjälpa till under coronakrisen.
– Alla gör sitt bästa för att hålla humöret uppe även om det ibland är svårt eftersom arbetsbelastningen är så hög.