Jan Gustafsson är seniorprofessor i pediatrik vid Uppsala universitet. Ett genombrott inom forskningen, som kanske inte skapat de största rubrikerna, men betytt mycket för honom kom under 1990-talet genom hans studier på för tidigt födda barn.
– Ett genombrott i forskningen rörande ämnesomsättning hos för tidigt födda barn kom genom användningen av föreningar märkta med stabila isotoper. Denna teknik gör att man kan arbeta med mycket små blodvolymer och därigenom studera uttalat prematurfödda barn.
Under onsdagen uppmärksammades hans forskarinsatser genom att få sitt porträtt upphängt i Rosénsalen på Akademiska barnsjukhuset.
En annan professor vars forskargärning uppmärksammades under avtackningen på Barnforskningens dag är Lars-Åke Persson, professor emeritus i internationell barnhälsovård vid Uppsala universitet. Men han har främst arbetat utomlands, bland annat i Vietnam. Där har hans studier kring graviditets- och förlossningsproblem varit en bidragande orsak till att halvera dödligheten hos nyfödda barn i provinsen Quang Ninh.
– Där handlade det om ett lokalt engagemang. I de kommuner som deltog i studien halverades dödligheten med 50 procent. En lösning handlade om att erbjuda transporter när mödrarna skulle föda.
Avtackningen innebär inte att professorerna går i pension, utan syftet är att uppmärksamma deras gärningar.