Lagom med regn i kombination med god övervintring har bidragit till höga skördenivåer av höstvete, visar ny statistik från Statistiska centralbyrån, SCB. I Uppsala beräknas skörden av höstvete i år bli 7230 kilo per hektar, jämfört med femårsgenomsnittet 2014–2018, som låg på 6060 kilo per hektar. Torråret 2018 skördades endast 3780 kilo höstvete per hektar.
– Det är en väldigt stor skillnad för höstvete jämfört med torkan och värmen 2018, säger Gerda Ländell, agronom på SCB.
Totalt har 6,1 miljoner spannmål skördats i riket. Höstvete utgör mer än hälften av årets spannmålsskörd. Men den goda skörden ger också negativa effekter för lantbrukarna i form av låga priser, enligt Tina Bjelkesta, vice ordförande på Lantbrukarnas riksförbund, LRF, i Mälardalen
– Handeln skor sig på att vi har en bra skörd i år, säger hon och fortsätter:
– Vi jobbar på en världsmarknad och Sverige följer inte den europeiska marknaden. Sverige har mycket sämre priser. Jämför vi med till exempel Tyskland har vi en differens på 40–60 ören per kilo.
På havre, vete och korn har priserna i år sjunkit med 70 öre–1 krona jämfört med torråret 2018, förklarar hon.
Tidningen har tidigare skrivit om att silotornen i Uppsala har gjort sitt och att det sista lasset togs emot i mitten av oktober. Men andra lösningar har ordnats för bönderna.
– Man har satt upp en torkanläggning i Hargshamn som volymmässigt motsvarar silotornen i Uppsala samt två mottagningsplattor, en i Örsundsbro och en i Uppsala, säger Andreas Eriksson, förtroendevald i Lantmännen.