December blev en varm och blöt historia

Hög- och lågtryck gjorde december ovanligt varm och blöt. Under månaden kom det mer än dubbelt så mycket nederbörd än genomsnittet.

Nederbörd i form av regn, och inte snö, präglade decembervädret.

Nederbörd i form av regn, och inte snö, präglade decembervädret.

Foto: Magnus Andersson

Uppsala kommun2020-01-10 12:58

Dagarna med snöfall i Uppsala under december månad kan räknas på en hand, och det har knappt handlat om något snötäcke, utan snarare snöblandat regn. Men någon brist på nederbörd har det knappast varit. Av decembers 31 dagar bjöd 25 av dem på någon form av regn eller snö. Hela nederbördsmängden under december kan räknas till 84,9 mm – mer än dubbelt så mycket jämfört med genomsnittet för december månad som är 42,1 mm, räknat från år 1836 till 1990. 

– Att det har varit mycket moln beror dels på att vintern är en molnig årstid. Men även på att det har varit ovanligt varmt vilket har skapat mycket fukt. Det finns inget entydigt svar men sammanfattningsvis har vi haft ett lågtryck som gett nederbörd. Och även ett högtryck, som inte brukar ge så mycket sol under hösten och vintern, säger Max Lindberg Stoltz, meteorolog på SMHI.

Antalet soltimmar i Uppsala brukar vara ungefär samma som SMHI:s mätstation i Stockholm visar, och enligt den har det endast varit 20 soltimmar under hela december.

Med undantag för en köldknäpp i början av månaden– då temperaturen var nere på 7,8 minusgrader – har det varit övervägande plusgrader december. Enligt mätningar från Uppsala Universitet sjönk temperaturen aldrig under nollan under 16 av decembers dagar, och någon vit jul blev det inte. På julafton var det som kallast 0,4 grader och det regnade. Samtidigt var den genomsnittliga temperaturen för december högre än vanligt och låg på 1,7 plusgrader, att jämföra med medelvärdet för åren 1961-1990 på 1,7 minusgrader. Och enligt SMHI är de varma temperaturerna inte något som särskiljer Uppsala från övriga landet.

– Vi har ju haft mildare än normalt, med temperaturöverskott över hela landet, säger Charlotta Eriksson, meteorolog på SMHI.

Och i slutet av månaden kom –  vad som med tanke på årstiden kan beskrivas som en värmebölja – med temperaturer högt över nollan. Den 30 december uppmättes 9,8 grader –  bara knappt tre grader från att slå värmerekordet på 12,7 grader från 2015. Men förhållandevis höga temperaturer i Uppsala under december har inte hört till ovanligheterna under 2010-talet, menar Charlotta Eriksson.

– Det är 2012 och 2010 som har varit kallare än normalt, annars har vi haft år som varit varmare i december. Det är inte ovanligt i sig. 2017 och 2018 var det lite kallare än i år, men vi har haft högre medeltemperatur de senaste åren, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!