De ska rädda liv på landet: "Gör ett fantastiskt jobb"

Varje år behöver ett tjugotal deltidsbrandmän rekryteras i länet. Järlåsabon Tomas Propst är ett av årets nytillskott. "Jag vill bidra till samhället", säger han.

Dockan är räddad och släckningsarbetet avslutat. Tomas Nyström, Mikael Söderberg och Fredrik Persson är klara med rökdykarövningen.

Dockan är räddad och släckningsarbetet avslutat. Tomas Nyström, Mikael Söderberg och Fredrik Persson är klara med rökdykarövningen.

Foto: Emma Åhman

Uppsala kommun2020-11-25 20:01

Röken bolmar ut genom dörren när Tomas Propst och Dante Hallenberg kliver ut ur det brinnande huset, med lufttuber på ryggen och full brandmannamundering.

Tillsammans med Joakim Eriksson, som suttit utanför och agerat rökdykeledare, har de precis övat på att rädda liv och släcka en brinnande lägenhet. På marken utanför ligger den trädocka som räddats från lågorna.

– Varmt! Men det är roligt, sammanfattar Tomas Propst.

Han har länge velat bli brandman men av olika anledningar har det inte varit möjligt tidigare. Men nu är det dags och planen är att han ska förstärka brandkåren hemma i Järlåsa där han bor.

– Det känns underbart. Pirrigt – men underbart, säger han.

undefined
Till vardags är Tomas Propst vitvarutekniker på Uppsalahem. Framöver kommer han en vecka i månaden att finnas tillgänglig för utryckningar i Järlåsa. "Det går jättebra att kombinera", säger han.
undefined
Av med utrustningen. Tomas Propst (till vänster) har precis varit inne i det brinnande huset och nu är det dags för utvärdering tillsammans med instruktören Petter Andersson.

Att kunna rädda liv och få chansen att bidra till samhället är det som lockar. I ungefär 1,5 år har han tränat lite extra för att klara inträdesproven.

Hettan, temperaturen kan gå upp till 500 grader, är såklart en påfrestning under just den här övningen.

– Vi har fått höra att det här är världens farligaste jobb. Man måste nog vara lite halvtokig för att gå in i den här värmen, säger Tomas Propst.

Den grupp blivande deltidsbrandmän som just nu övar vid brandstationen Viktoria i Uppsala är inne på andra utbildningsveckan. Det här är första gången de provar på rökdykning.

– Det handlar om att söka av, rädda liv och släcka därinne, säger instruktören Petter Andersson, brandman på stationen i Rosendal.

undefined
Efter flera övningar har vatten samlats på golvet inne i huset. Om kläderna blir för blöta är det risk att värmen går igenom och man skadar sig, därför sopas vattnet ut. I bakgrunden brinner de lastpallar som används under övningen.
undefined
Fredrik Persson och Mikael Söderberg ska jobba i Järlåsa respektive Storvreta. Här får de tips och återkoppling från instruktören Petter Andersson efter senaste övningen.

Varje år behöver omkring 20 nya deltidsbrandmän rekryteras i länet och räddningstjänsten är ständigt på jakt efter medarbetare. Deltidsbrandmännen har vanligtvis jour i sju dygn per månad, och då behöver man vara på hemmaplan och kunna ta sig till stationen på sex minuter.

– Deltidsbrandmännen är ryggraden i svensk räddningstjänst. De gör ett fantastiskt jobb, säger Jörgen Olsson, enhetschef för deltidsbrandmännen.

Det kan vara en utmaning på mindre orter där de flesta pendlar till ett jobb någon annanstans. Men just nu ser läget bra ut, förutom i Öregrund där det råder brist, berättar Jörgen Olsson.

Att anställa fler kvinnor är prioriterat och räddningstjänsten satsar nu på att försöka locka kommunanställda till yrket.

– Coronan har lärt oss att jobba digitalt. Jag ser positivt på att vi i framtiden kommer kunna rekrytera personer som jobbar hemifrån en eller två dagar i veckan, säger han.

undefined
Fredrik Persson från Järlåsa är en av de nya deltidsbrandmän som nyligen gick tvåveckorskursen i Uppsala. Totalt finns omkring 270 deltidsbrandmän i länet.
undefined
Dockan är räddad och släckningsarbetet avslutat. Tomas Nyström, Mikael Söderberg och Fredrik Persson är klara med rökdykarövningen.

Den som vill bli deltidsbrandman behöver bland annat göra konditionstest, höjdprov och klaustrofobitest.

– Har man bara god grundfysik så klarar man det. Sen är det lite jävlar anamma också, säger Tomas Nyström som just krängt av sig lufttuberna efter att ha varit inne i det rökfyllda huset.

Han har en bakgrund som flygtekniker i försvaret och köpte för några år sedan Jällsta herrgård utanför Viksta. Där hyr de ut lokaler och har börjat bygga upp en självhushållning med bland annat linderödssvin och gutefår.

Eftersom han jobbar hemma funkar det bra att ha jour och rycka in till brandstationen i Skyttorp vid behov. På utbildningen har han och de andra deltagarna fått öva på att hantera sådant som en brandman kan möta – allt från drunkningar till kemiska utsläpp.

– Jag känner inte i dag att jag har så mycket puls. Jag tror det beror på Försvarsmakten och att jag har tränat så mycket där. Men självklart är varje situation unik och om man kommer ut till en bilolycka där kanske barn är inblandade är det något annat, säger Tomas Nyström.

undefined
Tomas Nyström kränger av sig lufttuberna. För att få bli deltidsbrandman testas bland annat ens kondition. "Har man bara god grundfysik och lite jävlar anamma så klarar man det", säger Tomas Nyström.
undefined
En rökdykeledare finns utanför och kommunicerar hela tiden med de två rökdykarna. Han eller hon matar in och ut slang och fungerar som en livlina som kan gå in och rädda kollegorna om något händer.
undefined
Värmekameran är ett av brandmännens verktyg. I den punkt som Petter Andersson nu riktat mätaren mot är det nu 485 grader varmt.
undefined
I vanliga fall är Petter Andersson brandman vid stationen i Rosendal. Nu agerar han instruktör på utbildningen. "Jag tycker att det ser riktigt bra ut, det är ett roligt gäng", säger han.
undefined
Trädockan som de blivande deltidsbrandmännen övar på räddas om och om igen från lågorna.
Så skyddar du dig

För den som bor långt från en brandstation är det extra viktigt att själv förebygga bränder. Här tipsar Daniel Holmgren, Uppsala brandförsvar:

  Ha minst en fungerande brandvarnare per våning. Det finns varianter för den som hör dåligt.

  De flesta bränder börjar i köket, främst på spisen. I villor är det vanligast med eld i skorsten. Också elrelaterade bränder är vanliga. Se över gamla eldragningar och undvik att använda tvättmaskin, diskmaskin och torktumlare när du inte är hemma eller sover.

Karta: Viktoria övningsfällt
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!