För att visa sitt stöd på den internationella dagen för avskaffandet av våld mot kvinnor, även kallad Orange Day, lyste Uppsalahem upp sin för tillfället tomma fastighet Sverre vid Vaksala torg i orange.
– Orange Day är tyvärr inte så stort i Sverige och Uppsala. Tanken är att få fler att bli engagerade. Men vi vill också att man ska kunna komma hit och få stöd direkt ifall man är utsatt, och vi samarbetar därför med flera viktiga aktörer, säger Malin Berggren, kommunikatör på Uppsalahem.
Dagen arrangerades tillsammans med bland andra UN Women, Uppsala stadsmission och Uppsala kvinnojour. Representanter från de olika organisationerna höll tal och det bjöds på glögg på Vaksala torg.
Internationella dagen för avskaffandet av våld mot kvinnor den 25 november etablerades av FN år 1999. Som en del i synliggörandet av dagen lyses stora byggnader världen över upp i orange. Exempel på kända byggnader som tidigare belysts i orange är bland annat Globen, Eiffeltornet och Empire state building.
– Orange är en ljus och optimistisk färg, som representerar en värld fri från våld mot kvinnor och flickor, säger Louise Waller, projektledare på UN Women Sverige.
På omkring 50 platser runt om i landet lystes byggnader upp i orange. Enligt Inesa Rubinyan, kontaktperson på UN Women Sveriges nätverk Uppsala, har det dock varit ett svalt intresse i just Uppsala.
– Vad jag vet är Uppsalahem de enda som valde att tända upp i orange. Vi har kontaktat många olika aktörer och organisationer och frågat om de vill vara med, men fått nej överallt. Det är synd, det finns så många stora och fina byggnader i stan som hade passat perfekt till detta. Vi hade hoppats på att fler skulle engagera sig, säger hon.
Att just Uppsalahem är med och uppmärksammar Orange Day är inte helt slumpmässigt. För cirka två år sedan startade Uppsalahem ett samarbete med ideella föreningen Huskurage och Kvinnofridslinjen.
– Det är ett arbete för att öka tryggheten hos våra bostadsgäster. Vi vill att det ska bli lättare att få hjälp om man är utsatt för våld i hemmet, eller kanske misstänker att det förekommer hos en granne. Vi informerar om detta genom att sätta upp lappar i trapphus och tvättstugor och vi har utbildat våra boendesamordnare i hur de ska hantera detta, säger Malin Berggren, kommunikatör på Uppsalahem.