I ett pressmeddelande från Läkemedelsverket på måndagskvällen uppgavs att Smiddskyddsenheten i Region Uppsala kontaktat Läkemedelsverket och meddelat att det provsvar som rapporterades som positivt för coronaviruset var kontaminerat av ett annat prov i hanteringen. Det betyder att den anställda inte är smittad av coronaviruset.
– Vi är naturligtvis lättade över detta. Jag tror att alla kan förstå att detta medförde en stor anspänning för våra medarbetare. Det är såklart beklagligt att sådant händer i ett skede som detta, men våra egna insatser och vårt samarbete med Region Uppsala fungerade mycket bra, säger generaldirektören på Läkemedelsverket, Catarina Andersson Forsman, i pressmeddelandet.
Det var Folkhälsomyndighetens labb som analyserade det kontaminerade provet. Karin Tegmark Wisell, avdelningschef för mikrobiologi på Folkhälsomyndigheten, bekräftar att provet felaktigt konstaterats vara positivt. Hon säger att det alltid finns en liten risk att ett prov blir kontaminerat.
– Vi har kontrollmekanismer för att detta inte ska kunna ske, men de signalerade först inte att så var fallet. Vi är väldigt angelägna om att detta inte sker igen. Därför har vi sett över våra rutiner, säger Karin Tegmark Wisell.
Vad innebär det att ett prov är kontaminerat?
– Ett kontaminerat prov innebär att arvsmassa från ett positivt prov har spillt över på ett annat prov.
Hur kunde provet bli kontaminerat i det här fallet?
– Analysen vi gör är oerhört känslig. Det räcker med att det kommer över ytterst lite arvsmassa från ett annat prov för att det ska bli kontaminerat.
Hur kom ni på att provet var kontaminerat?
– Vi testar oftast flera prov samtidigt. Ett av proverna i den här serien var höggradigt positivt, alltså att det innehöll väldigt stor koncentration av virus. Det gjorde att vi beslutade att omanalysera de andra proven. Då fann vi att två av proverna hade blivit kontaminerade.
Vilket var det andra kontaminerade provet?
– Det kan jag inte uttala mig om.
Karin Tegmark Wisell säger också att den första provanalysen, där provet alltså visade positivt, gjordes under jourtid. När prov analyseras utanför arbetstid kontrolleras de alltid dagen efter.
– Under jourtid är det färre personer på plats och vi eftergranskar då alltid proverna som ett extra säkerhetssteg. Och det gjorde vi även i det här fallet, säger hon.
Detta innebär att det totala antalet bekräftade fall i region Uppsala är åtta, i stället för den tidigare siffran nio.