"Där pengar betalas ut flockas kriminella"

Lagarna för att stoppa välfärdsbrotten är tillräckliga men det gäller att myndigheterna upptäcker fusket. Det säger Magnus Berggren, åklagare i Uppsala.

Enligt vice chefsåklagare Magnus Berggren är de rättsvårdande myndigheterna i Uppsala hårt ansatta när det gäller utredningar av välfärdsbrott.

Enligt vice chefsåklagare Magnus Berggren är de rättsvårdande myndigheterna i Uppsala hårt ansatta när det gäller utredningar av välfärdsbrott.

Foto: Staffan Claesson

Uppsala kommun2019-11-12 07:27

Utredningar av välfärdsbrott, det vill säga försök att fuska till sig bidrag och andra offentliga medel, tar ofta stora resurser i anspråk. 

Enligt vice chefsåklagare Magnus Berggren är de rättsvårdande myndigheterna i Uppsala hårt ansatta när det gäller den typen av ärenden. Dock inträffar det sällan att ärenden preskriberas på grund av resursbrist.

Magnus Berggren efterlyser bättre initiala kontroller, det vill säga att myndigheter gör mer efterforskningar redan när någon till exempel ansöker om bidrag. 

– När det gäller assistansersättning har väl kommunerna knappt haft några kontroller alls, kommenterar han.

Magnus Berggren ser inga stora förändringar i frågan om vilka välfärdsbrott som gärningsmännen ägnar sig åt. Men en brottstyp han tycker blivit vanligare är fusk med arbetstillstånd för att få människor till Sverige.

Torbjörn Rosén är polischef vid Ekobrottsmyndigheten i Stockholm. Han säger att myndigheterna började uppmärksamma välfärdsbrottsligheten på allvar för ett tiotal år sedan, i samband med de stora utredningarna av maffialiknande kriminalitet i Södertälje. 

– Sedan dess har problemet successivt ökat. I dag handlar det ofta om brott genom företag där man till exempel använder falska identiteter och arbetstillstånd. Sedan ungefär fem år finns en stor del av välfärdsbrottsligheten i utsatta områden och den är ofta kopplad till falska eller riktiga utländska identiteter.

Det Torbjörn Rosén efterfrågar allra mest för att stoppa välfärdsbrotten är en samlad funktion för utbetalningar. 

– På så sätt kunde vi snabbare identifiera personer som fuskar till sig förmåner från olika myndigheter, säger Torbjörn Rosén.

Han har goda möjligheter att få sin vilja igenom. I vår presenteras en utredning som ska lämna förslag till samordning av statliga utbetalningar. 

Niklas Molin, kommissarie vid Ekobrottsmyndigheten i Uppsala, anser att ärendena blivit mer komplexa och oftare har internationella kopplingar.   

– Många myndigheter vill underlätta företagande och ge snabb service. Det ska vara lätt att starta företag och vid till exempel Bolagsverket registreras företrädare utan särskilt mycket kontroller. Baksidan är att sådant utnyttjas av kriminella.  

Bolagsverket har nyligen infört skärpta kontroller och även inrättat en särskild enhet mot ekonomisk brottslighet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!