Äldrenämndens ordförande Caroline Hoffstedt (S) väntas inom kort komma med ett förslag om att utreda hur ett språktest ska kunna utformas.
– Det är ett problem att vi har anställda som inte klarar språket tillräckligt bra. Att kunna göra sig förstådd är grundläggande för en trygg äldreomsorg och för patientsäkerheten. Därför måste vi ompröva synen på vad som är rimliga krav att ställa på personal inom äldreomsorgen, säger hon.
Det ska dock inte handla om ett test i svenska i allmänhet. Enligt Caroline Hoffstedt ska språktestet mäta en kommunikativ förmåga som är kopplad till arbetsuppgifterna och de krav som ställs.
– Man måste exempelvis kunna klara dokumentation, muntligt och skriftligt med både anhöriga, övrig personal och brukare, säger hon.
Tanken är att både fast personal och personal som söker jobb ska kunna testas. De som redan arbetar inom vården och talar bristfällig svenska kommer att få språkutbildning via kommunen. Mittenstyret har avsatt fem miljoner kronor i nästa års budget för språkliga stödåtgärder.
De som söker nytt jobb kan få ett nej om de talar för dålig svenska.
Kan inte kravet försvåra kommunens behov av att rekrytera ny personal?
– Det blir en utmaning. Men det måste finnas en språklig grundnivå. De som klarar den är välkommen till äldrevården. Vi behöver personal och vill inte stänga ute någon som vill jobba inom vården, säger Caroline Hoffstedt.
Hur utbrett språkproblemet är kan hon inte säga.
– En del av uppdraget är att kartlägga hur många som inte klarar språket. Frågan har blivit aktuell över tid. Vi har i dag fler medarbetare med olika bakgrund som jobbar med våra äldre. Det har också inneburit att vi har fler som pratar sämre svenska inom äldreomsorgen än vi hade förut, säger Caroline Hoffstedt.
Varför har ni inte gjort något tidigare?
– Vi har jobbat med frågan under flera år bland annat genom språkstödjare och språkombud. Det här blir nästa steg.
De flesta partier i äldrenämnden väntas ställa sig positiva till förslaget.
– Vi har velat ha ett språktest länge och kommer att ge vårt stöd, säger Moderaternas ledamot Cecilia Forss.
Tobias Smedberg (V) vill inte uttala sig innan han sett förslaget.
– Generellt anser vi att det är viktigt att ge den personal som behöver språkligt stöd. Men om det ökar tröskeln för människor att komma in på arbetsmarknaden så tycker vi inte det är bra, säger han.