Dagverksamheten vänder sig i huvudsak till personer som lider av en demenssjukdom eller behöver stöd och stimulans efter att drabbats av stroke. Ett 90-tal personer tar del av verksamheten som finns på nio olika ställen i stan.
– Vår dagverksamhet är mötesplatser med potentiell smittrisk. Det är anledningen till att vi tagit beslutet. Eftersom deltagande i verksamheten kräver biståndsbeslut så har stängningen krävt en del förberedelser, säger områdeschef Lars Östlund vid äldreförvaltningen.
Många av de som deltar har behov av olika former av aktivitet. Andra kommer till verksamheten för att anhöriga behöver avlastning. Nu får de stöd på annat sätt.
– Genom att organisera om kan vi erbjuda stöd individuellt i hemmet. Men det är upp till var och en. Vissa väljer att inte delta i verksamheten under den här perioden, säger Lars Östlund.
Har ni personal så att ni klarar att göra alla hembesök?
– Ja. Men alla kan inte få aktivitet i sex timmar som på vår dagliga verksamhet. Det kan röra sig om ett par timmar. Man tar en promenad eller får hjälp med att laga och äta sin mat. Den enskildes behov får avgöra. Det viktiga är att var och en känner att de får stöd, trots att dagverksamheten inte är öppen.
I ett första steg är verksamheten stängd till den 23 april. Därefter ska Äldrenämnden ta ett beslut om framtiden.
– Hur lång tid vi kommer att ha stängt vet jag inte, hoppas att det blir kortvarigt, säger Lars Östlund.
Träffpunkter och seniormatsalar är sedan tidigare stängda.