"Dags att sätta fart och bli progressiva"

Ett par hundra studenter och universitetsanställda gjorde en klimatmanifestation på fredagslunchen.
Ett par hundra studenter och universitetsanställda gjorde en klimatmanifestation på fredagslunchen.

Ett par hundra universitetsanställda och studenter samlades under lunchtid på fredagen framför Segerstedthuset för att ställa klimatkrav på Uppsala universitet.

Uppsala kommun 27 september 2019 16:30

– Jag vill att universitet ska bli mera progressivt. Ett enat universitet är kraftfullt, säger Malin Östman som liksom sin make Daniel Mossberg jobbar på Uppsala universitet. 

 – Det är dags att ta ett steg och sätta fart framåt. Universitetet behöver finansiera ny forskning om hållbarhet och göra om de befintliga utbildningarna, säger han. 

Exakt klockan tolv var det mycket människor på gräsmattan framför Segerstedthuset. En del passade på att käka medhavd lunch och några satt i solen medan andra skrev plakat. Gruppen Klimatstudenterna hade förberett sig dagarna innan och gått runt med plakat och bett studenter skriva upp sina krav. 

– Universitet, som utbildar oss i klimatfrågor, bör ta ansvar för sina egna utsläpp och leva som de lär, säger Amanda Rensmo som läser till civilingenjör.   

" Reduce-reuse-recycle" står det på Viktor Larssons skylt.  

–  Det räcker inte längre att bara reducera sina egna utsläpp, nu måste de stora organisationerna göra sitt. Och de kan göra skillnad, säger han. 

Bakgrunden till manifestationen är att Uppsalabon Kajsa Kramming för två veckor sedan skapade en Facebookgrupp för anställda vid Uppsala universitet. Gruppens krav är att Uppsala universitet ska: 

* gå med i det klimatnätverk som 36 andra lärosäten i Sverige gått med i

* ha noll koldioxidutsläpp år 2030

* skapa en ambitiös plan för hållbar utveckling 

Efter lunchmanifestationen tågade många vidare i led till den större manifestationen på Forumtorget. 

 

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ämnen du kan följa