Då kan Knutbypastorn släppas från fängelset

På onsdagen meddelade Örebro tingsrätt att den tidigare Knutbypastorn Helge Fossmo – som i dag heter något annat – får sitt straff tidsbestämt till 26 år.

Det röda huset fungerade tidigare som kapell för Knutby Filadelfiaförsamling. Det är okänt när passbilden på Helge Fossmo – som i dag heter något annat – är tagen.

Det röda huset fungerade tidigare som kapell för Knutby Filadelfiaförsamling. Det är okänt när passbilden på Helge Fossmo – som i dag heter något annat – är tagen.

Foto: Sven-Olof Ahlgren (UNT arkiv)/Passbild

Uppsala kommun2019-12-04 11:03

Den tidigare pastorn i Knutbys Filadelfiaförsamling dömdes 2004 till livstids fängelse för anstiftan till mord på sin hustru och anstiftan till mordförsök på en granne. Han har vid två tillfällen under sin tid i fängelset fått avslag på begäran om att omvandla livstiden till ett tidsbestämt straff. I höstas gick emellertid åklagaren med på begäran, vilket innebar att frågan nu i veckan kunde prövas i Örebro tingsrätt.

Det svenska rättssystemet har under lång tid haft som praxis att frige fängelsedömda personer efter att de har avtjänat två tredjedelar av sina straff. Eftersom den tidigare pastorn började avtjäna sitt fängelsestraff i januari 2005 har han i dag suttit i fängelse i 14 år och 11 månader.

Enligt Anders Domert, chefsrådman vid Örebro tingsrätt, förväntas emellertid det knappa år som Helge Fossmo satt frihetsberövad innan sitt livstidsstraff också räknas in i fängelsetiden. När fängelsestraffet nu tidsbestäms till 26 år innebär det att Helge Fossmo våren 2021 har suttit i fängelse i cirka 17,5 år, vilket är två tredjedelar av straffet. Då kan han alltså komma att släppas fri.

I september uppgav den tidigare pastorns advokat Anton Strand att man yrkade på att straffet skulle bestämmas till just 26 år. Samtidigt ansåg åklagaren att straffet inte borde bli kortare än 28 år.

Orten Knutby och dess Filadelfiaförsamling är nära förknippad med mordet och mordförsöket år 2004. Brotten genomfördes natten till den 10 januari. En ung församlingsmedlem, som också arbetade som barnflicka åt Helge Fossmo, sköt vid fyratiden på morgonen Fossmos 23-åriga hustru till döds och skadade hans 30-årige granne svårt.

Efter långa rättegångar fälldes pastorn först av Uppsala tingsrätt och sedan av hovrätten för att via sms-budskap ha förmått barnflickan att utföra brotten. Han nekade till anklagelserna och sade att barnflickan misstolkat hans sms. Barnflickan dömdes till sluten rättspsykiatrisk vård, som avslutades 2011.

Rättelse: I en tidigare version av texten uppgavs felaktiga uppgifter om när Helge Fossmo kan komma att släppas fri.

Här kan du läsa om skotten i Knutby.

Uppländska Knutby blev ett känt namn världen över natten till den 10 januari 2004.
Uppländska Knutby blev ett känt namn världen över natten till den 10 januari 2004.
Tidsbestämda straff

En person som dömts till livstids fängelse kan ansöka om att få sitt straff tidsbestämt efter att ha avtjänat minst tio år av straffet. Om domstolen beviljar ansökan får det tidsbestämda straffet inte vara kortare än 18 år, vilket är det längsta tidsbegränsade straffet i Sverige.

Bedömningar om tidsbestämmelser av straff bygger bland annat på yttranden från Kriminalvården och Rättsmedicinalverket om hur personen har skött sig på anstalten samt risken för återfall i grovt brottslighet.

Källa: TT

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!