Coronaviruset stoppar många rättegångar

Nu ger corona tydliga effekter även för rättsväsendet. Ett stort antal rättegångar har hittills ställts in i landet.

Effekterna av coronaviruset börjar märkas inom rättsväsendet i Uppsala.

Effekterna av coronaviruset börjar märkas inom rättsväsendet i Uppsala.

Foto: Robert Gabrielsson/UNT arkiv

Uppsala kommun2020-03-18 06:46

Omkring 100 rättegångar i landets domstolar har hittills ställts in som en följd av viruset. Det visar den första genomgången som Domstolsverket nu gjort av coronaeffekten i landets rättssalar. Cirka 260 anställda arbetar hemma på grund av råden om karantän. Resultatet gäller för samtliga allmänna domstolar, förvaltningsdomstolar och nämnder inom rättsväsendet.

I Uppsala tingsrätt är effekterna hittills måttliga, men bedömningen är att virusets verkningar kommer att bli mer märkbara:

– Vi har hittills ställt in ett par förhandlingar men kommer snart behöva ställa in i lite större omfattning, säger tingsrättens chef, lagman Catarina Barketorp. 

I måndags var 14 av tingsrättens cirka 90 anställda inte på arbetsplatsen, antingen för att de arbetade hemma, vårdade sjukt barn eller själva var sjuka eller kände sig krassliga. Det finns inga bekräftade coronafall bland de anställda.

För att genomföra rättegångar krävs inte bara domare och notarier. I bakgrunden finns en stor personalstyrka som arbetar med att förordna försvarare, planera förhandlingsdagar, kalla alla inblandade och andra administrativa åtgärder. Om fler blir hemma kommer i första hand tvistemål att hamna på väntelistan, enligt Catarina Barketorp:

– Vi måste prioritera häktningsförhandlingar och mål där människor redan sitter häktade. Dessutom har vi ett stort pågående mål i säkerhetssalen i Stockholm med två domare och ett sjudagars-mål som startar på fredag. 

– Det är vardag för oss att inte ha nog med folk och vi är vana att prioritera i verksamheten. Det nya är att hela samhället påverkas och att en hel del personer som är kallade till förhandlingar hör av sig och säger att de inte vill eller kan komma, på grund av viruset, säger Catarina Barketorp. 

Domstolsverket har i sin undersökning ställt frågan vad konsekvenserna blir om 20 procent av domstolarnas personal är frånvarande under sex veckor. De allmänna domstolarna (tingsrätt, hovrätt och Högsta domstolen) räknar med längre handläggningstider och prioritering av ungdomsmål och  mål med häktade personer. I vissa domstolar kommer ett betydande antal mål att ställas in, men utfallet beror till viss del på vilka personalkategorier som inte kan arbeta, enligt svaren.

En annan effekt av att många domare nu arbetar hemifrån med att skriva domar är att domstolarnas gemensamma datanät är påfrestat. Det märks även på domstolarna där systemen på många håll går trögare än normalt.

På åklagarkammaren i Uppsala var på tisdagen 6 av 36 anställda hemma för att de kände av smärre förkylningssymptom. 

– Läget är under kontroll och vi klarar oss bra ännu. Vi ställer in möten och utbildningar som inte är nödvändiga, säger chefsåklagare Ingrid Isgren.

Skulle fler åklagare och andra anställda stanna hemma finns rutiner för att låna in åklagare från andra hål i landet.

– Vi känner oss trygga med det skyddsnätet för närvarande, säger Ingrid Isgren.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!