Det visar forskare vid SLU, Statens veterinärmedicinska anstalt och Zoonosis Science Center vid Uppsala universitet i en studie som publiceras i tidskriften Infection, Genetics and Evolution.
– Vi är faktiskt först att påvisa att detta hundcoronavirus nu finns även i Sverige och på några få år spridits över så gott som hela landet, säger forskaren Maja Malmberg vid SLU i Uppsala.
Forskarna har med avancerad teknik för att kartlägga arvsmassor undersökt nos- och svalgprover från 88 privatägda hundar av flera olika raser och blandraser i Sverige, Bör proverna togs hade jhundarna besvärats av torr, hackig hosta under upp till sju dagar.
13 av de undersökta proverna innehöll hundcoronaviruset.
– Den genetiska analysen talar för att hundarna infekterats av ett virus som är relativt stabilt över tid, och att det förts in i landet som importsmitta vid ett enda tillfälle för cirka tio år sedan, säger Maja Malmberg.
Hundcoronaviruset upptäcktes första gången så sent som 2003 på ett hem för herrelösa hundar i Storbritannien, men tros ha uppstått minst 15 år tidigare.
– Ursprunget anses vara ett snarlikt coronavirus som ger sjukdom hos nötkreatur, men som genomgått sådana genetiska förändringar att det kunnat börja infektera celler även i luftvägarna hos hundar. I likhet med sars-cov-2 är det alltså ett exempel på ett coronavirus som passerat artgränserna, säger Maja Malmberg.
Finns det skäl för hussar och mattar till hostande hundar att oroa sig för att även hundcoronaviruset kan förändras så mycket genetiskt att det kan ta ett nytt språng över artgränserna och börja infektera människor?
– Det tycker jag inte. Även om man inte kan utesluta detta verkar det mycket osannolikt. Genen för det så kallade spikprotein som viruset använder för att ta sig in i hundars luftvägsceller var i vår studie mycket stabil. För att kunna infektera någon annan art krävs stora förändringar just i den genen, säger Maja Malmberg.
Att det så kallade spikproteinet i hundkoronavirusets ytterhölje verkar vara så stabilt är positivt även av andra skäl.
– Det ökar möjligheterna att utveckla ett effektivt vaccin mot hundcoronaviruset, vilket tidigare har gjorts mot ett annat virus och en bakterie som också kan orsaka kennelhosta, säger Maja Malmberg.
Fotnot: Den nya studien kan läsas i sin helhet på https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1567134820301210?via%3Dihub