Coronakrisen hotar sommarsemestern

Vi kan få leva med coronarestriktionerna under lång tid. Och det finns en risk att sommarsemestern hotas även för dem som tänkt sig resa inom landet.

Tove Fall säger att man vet alldeles för lite om det nya coronaviruset för att säga hur länge restriktionerna behöver vara i kraft.

Tove Fall säger att man vet alldeles för lite om det nya coronaviruset för att säga hur länge restriktionerna behöver vara i kraft.

Foto: Madeleine Andersson

Uppsala kommun2020-04-07 14:00

Enligt de prognoser över smittspridningen som Folkhälsomyndigheten presenterat kan det dröja drygt 60 dagar innan toppen för behoven i sjukvården nås och drygt 120 dagar innan den planat ut igen från det att kurvan börjar stiga brant, det man kallar dag 0.

Räknat från 1 april är det 61 dagar till 1 juni och 122 dagar till den 1 augusti. Det innebär med andra ord att det finns en stor risk att påfrestningarna på sjukvården kommer att vara aktuella över hela sommaren. Det är också oklart om restriktionerna som ska förhindra smittspridning behöver gälla under hela smittspridningskurvan.

Tove Fall, professor i molekylär epidemiologi vid Uppsala universitet, har följt utvecklingen. Hon säger att kunskapen om det nya coronaviruset och epidemin inte är tillräcklig.

– Vi vet i dag inte hur många som är smittade och hur många i populationen som behövs för att nå flockimmunitet. Vi vet heller inte hur långvarig eller hur stark den immuniteten blir. Det är ju också oklart om flockimmunitet är den nuvarande strategin. Det kommer förhoppningsvis också nya mer effektiva sätt att spåra och isolera smittan., säger hon.

Uppgifter om hur spridd smittan är i hela befolkningen behövs för att avgöra hur långvarigt ett större sjukvårdsbehov kommer att vara. Just nu ser det ut som om det behovet ökar snabbt, framför allt i Stockholm.

– Blir det tecken på en förestående överbelastning förutsätter jag att fler åtgärder som håller på under en längre tid sätts in. Det finns en brittisk studie som pratar om att det krävs fem månader med ganska strikta åtgärder säger Tove Fall.

Ska svenskarna ställa in sig på att det inte blir några semesterresor i sommar?

– Det kommer nog inte bli en vanlig sommar i år men i vilken utsträckning är omöjligt att förutspå just nu. Det här kommer att påverka många saker i vår omvärld. Just nu är mycket som tyder på att det kan pågå även under sommaren. 

Från Folkhälsomyndigheten är budskapet att coronautbrottet kommer att pågå länge. Rent formellt gäller riktlinjerna som myndigheten har utfärdat året ut.

– Syftet med de här rekommendationerna är att de ska kunna vara i kraft under en längre tid, också när smittspridningen är lägre. Det är skillnaden mot om man hade infört hårdare förbud. Då måste man också se vad som händer när man öppnar igen, sade generaldirektör Johan Carlson vid en av veckans presskonferenser.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!